Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

POČAST SLAVNOM PILOTU U VANREDNOM STANJU

2.127

Slavni pilot Milenko Pavlović položio je život za odbranu otadžbine braneći nebo nad rodnim Valjevom. Herojski se borio sa neispravnim MIG-om 29 protiv 16 NATO bombardera. Njegov podvig je za večno sećanje i najveće poštovanje. Valjevo se i u okolnostima vanrednog stanja na dostojan način odužilo svom ratniku i vitezu, koji je sa junačkim srcem odleteo u legendu, znajući da će svojim životom zaštititi mlađe pilote. Bio je komandant 204. vazduhoplovne brigade Vojske Jugoslavije.

Počasni nalet MIG-a 29 iznad spomenika Milenku Pavloviću u Valjevu  ni ovog puta nije izostao. Posle pomena, vence i cveće položile su, pored porodice, delegacije Vojske i policije Srbije, grada Valjeva i SPS-a. Posećen je i Bujačić, mesto gde su posle borbe nad Valjevom pali ostaci aviona kojim je pilotirao pukovnik Milenko Pavlović.

Dan sećanja na herojsku borbu slavnog pilota Pavlovića, rodom iz Gornjeg Crniljeva, dirljivi su trenutci za njegovu porodicu, koja je ovog puta posebno zahvalna gradu Valjevu na organizaciji događaja u vanrednom stanju. Prvi put posle 21. godinu u Valjevu i Bujačiću nije bila majka Radmila. U dubokim je godinama, ali još se nada da će za života dočekati da njen sin i zvanično bude proglašen za narodnog heroja. Zelja je to i Milenkove supruge i sinova Srđana i Nemanje.

Milenka Pavlovića država ga je odlikovala  Ordenom za hrabrost.

LA.R.

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.