Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

SLIKARI NA DIVČIBARAMA

2.572

Korona virus nije uplašio desetak akademskih slikara iz Srbije, Republike Srpske i sa Kosova da na Divčibarama učestvuju na slikarskoj koloniji. Slike koje ostavljaju hotelu „Heba“ biće dostupne i valjevskoj javnosti.

Peta je godina slikarskog okupljanja na Divčibarama. Ovog puta nisu došli umetnici iz Crne Gore i Makedonije zbog novonastale situacije sa korona virusom. Više u prirodnom ambijentu nego u zatvorenom prostoru, stvarali su srpski slikari na Divčibarama.

– Mi u Srbiji imamo dosta tih kolonija koje su se pretvorile u neki likovni turizam. Ovo na Divčibarama nebi trebalo da bude to, nego da bude jedan saziv u kome se zaista rađaju dela i iz koga izlazi jedan kvalitet. Ne količina slika, kao što se dešava sa našim kolonijama, komentariše Dragan Bartula, akademski slikar iz Loznice.

– Sada slikam unutra, ali ja sam inače vrlo često napolju, gde mogu bosonoga da stojim u šumi čim se izađe napolje. Ovde je predivna priroda, inspiriše jutarnja šetnja po planinskom vazduhu, branje divnog planinskog cveća, kaže oduševljena Suzana Dželatanović, akademska slikarka iz Beograda.

Od valjevskih slikara na koloniji je redovno prisutan Miodrag Mija Antonić. On je prezadovoljan atmosferom među umetnicima i posebno se raduje što i Valjevci imaju mogućnost da sva dela krajem godine vide na zajedničkoj izložbi. Mišljenja je da na koloniju dolaze vrhunski slikari, što potvrđuju i njihova dela koja ostaju u „Hebi“, i upotpunjuju enterijer hotela, dajući mu posebnu dušu.

U hotelu „Heba“ već je izloženo 60-ak  slika nastalih prethodnih godina. Nastoje da slikarima obezbede dodatne sadržaje i upoznaju ih sa lepotama Divčibara, koje oni rado prenose na platna.

– Sama kolonija je nastala isključivo iz ljubavi prema slikama i prema umetnicima. Trudimo se da stvarno ugodimo, da pružimo tim umetnicima uslove kako bi oni stvarali svoja najbolja dela koja bi ostala kod nas u vlasništvu samog objekta. Znači, dela nisu na prodaju, objašnjava Saša Stević, vlasnik hotela „Heba“.

Grad Valjevo podržava slikarsku koloniju na Divčibarama. Do kraja godine, kada se steknu uslovi, slike umetnika biće izložene u galeriji valjevskog Narodnog muzeja.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.