Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

MIRU VUKSANOVIĆU URUČENA LJUBINA NAGRADA

1.380

Ovogodišnja nagrada „Ljubomir P. Nenadović“ koju dodeljuje Gradska biblioteka u Valjevu uručena je u Brankovini akademiku Miru Vuksanoviću za najbolju putopisnu knjigu „Brojčanik“.

Ocenjeno je da je „Brojčanik“ ispisan rukom iskusnog pisca koji, međutim, ne čezne toliko za daljinom , koliko za prvinom, te se fragmenti u toj knjizi smenjuju stalnim kadriranjem uočenih prizora, ali i neprestanim poniranjem u prošlost, u detinjstvo, u ulučene epizode, u važne životne detalje i sitnice koje podupiru tu važnost.

-Ljuba Nenadović je slavio lirski doživljaj sveta i čovekovog udesa, kao što je slavio ljude i predele u svojim putopisima, strasno i oduševljeno, nošen željom da što više vidi i sazna, da krajeve što ih posećuje učini plemenitijim, rečima okićenim. Kao evropski đak i putnik, u svojim pismima, kako su nazvani njegovi čuveni izveštaji s puta, svoje savremenike je daleko odveo, pa i nas vodi, opisima koji se pamte i prepričavaju, u kojima svedoči da je putovanje najlepša i najveća škola, istakao je Vuksanović primajući Ljubinu nagradu u Brankovini.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.