Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

VALJEVCE NE SME NAPUSTITI OPTIMIZAM

4.928

Valjevo je u poslednja tri veka šest puta oslobađano. Jednom bez borbi. Slavio se dugo 15. septembar kao Dan oslobođenja Valjeva sada je 20. mart  Dan grada. Da li je izbor definitivno pravi?

U kontekstu nekih ideoloških podela koje su u samom narodu prisutne, mislim da i 15. septembar treba da bude obeležen. Da li Dan grada 15. septembar ili 20. mart, pre je pitanje za istoričare. Naravno i građani moraju imati sud o tome. Mogla bi se organizovati i javna rasprava na tu temu.

Od gradske vlasti na današnji dan očekivalo se vise. Moj je utisak da ste, narodski rečeno, „vozili pod ručnom“?

Gradska vlada je bila opterećena pre spoljnim uticajima koji su bili loši za samo funkcionisanje vlasti. Kad je Valjevo u pitanju, nije ništa novo. Smatram da u naredne dve godine mandata možemo više nego neki za 20. Stvorili su se politički uslovi da završimo nešto što je započeto pre dve decenije a to je put M-4.

Rekonstrukcija Gradskog veća pred sam Dan grada, uz Vaše oštro obraćanje odbornicima, pomalo je iznenađenje za javnost. Zašto je rez morao biti tako oštar?

Rekonstrukcija Gradskog veća je bila obavljena samim proširenjem veća i izborom dva nova člana kada smo promenili Statut grada. Nova rekonstrukcija je morala biti oštra, možda i sveobuhvatnija jer život i vreme pred nama su prosto to zahtevali od gradske vlade. Grad koji prolazi kroz nedaće a istovremeno i očekuje krupne investicije mora da trči. Sama rekonstrukcija je nešto što u politici nije nikakva senzacija. Situaciju od toga pravili su oni i onaj koji je mislio da ovim gradom vlada iz senke i koji je proglasio svoje interese za gradske. To više ne može.

Od demokratskih promena do danas, ni jedna koaliciona vlast u Valjevu nije opravdala očekivanja građana. Bilo je ucena, podmetanja, svađa, izbegavanja odgovornosti…Delite li ovakvo mišljenje?

Ovo je vlast sa najvećom većinom, barem brojčano. Većina je formirana prirodno, bez ucena i onako kako je definisana većina u Skupštini Srbije. Ova Gradska vlada je bila najviše na meti pojedinih medija i pojedinaca samo zato što nečije želje da gradonačelnik ne budem ja, nisu ispunjene.

Nova Srbijanka, četiri trake do Slovca, gasovod… neka su od velikih Vaših obećanja?

Put M-4 je najvažnija stvar koju moramo završiti što pre, možda, ako Bog da, do 2020. godine. To je put koji Valjevo stavlja u centar Zapadne Srbije, što je bilo s kraja 80-ih, kada smo za nekoliko godina postali ozbiljan grad sa jakom privredom i duhovnošću koja nas izdvaja od ostalih gradova u Srbiji. Svako ko je na čelu Valjeva mora ubuduće imati ambicije da grad bude centar Zapadne Srbije jer je Valjevo i geografski i po potencijalu kojim raspolaže u raznim oblastima, dominantan u ovoj regiji.

Vidljivih pomaka ima na Divčibarama, i grad i država su zainteresovani da Divčibare postanu moderna turisticka destinacija.

Divčibare su jedan od nekoliko prioriteta Gradske vlade. Iz više razloga: turističkih, sportskih, zdravstvenih, privrednih i ugostiteljskih. Dolaskom Teodosica, Divčibare ce biti još prepoznatljivije u Srbiji i šire, jer je poznato da sport i velike sportske zvezde doprinose promociji gradova i sportskih centara.

Osnovnu školu u Brđanima, Dom za stara lica, nekadašnju zgradu „Radio Valjeva“ i „Napreda“, mnogi Valjevci doživljavaju kao „Skadar na Bojani“.

Škola i zgrada „Napreda“ i „Radio Valjeva“ trebalo bi da budu završene do kraja godine. Dom za stara lica je predmet interesovanja nadležnog ministarstva. Ministar Đodjević treba da dođe u Valjevo narednih dana na dogovor oko završetka radova.

Danas još jedan pojedinac postaje počasni građanin Valjeva. Ružan je ponekad odnos grada prema takvim ličnostima. Prostor gde je grob Ljube Popovića još nije uređen?

To konačno mora da se okonča u dogovoru sa crkvom kao i javnom raspravom oko uređenja tog prostora.

Valjevska privreda ima stabilne firme, od „ Krušika“, „Gorenja“, „Vali-a“, „Austroterma“ do „Pivare“, „Ingrap omnija“, „Grede“, „Gejt-a“, „Linije“… Na drugoj strani mladi odlaze iz grada, ovde ne vide svoju perspektivu?

Mladi u eri interneta, brzih komunikacija i napretka tehnologije se pre svega rukovode zakonima tržišta. Grad treba da učini sve da im pomogne u njihovom obrazovanju kao i odluci da makar jedan deo radnog veka provedu u ovom gradu. Oni koji žele da ostanu i rade u Valjevu, moraju imati podršku gradskih struktura.

Da ste običan građanin Valjeva, kako bi ste ocenili rad gradonačelnika?

S obzirom na sve poteškoće, gradonačelnika bih ocenio vrlo dobrim a biće odličan na kraju mandata.

Na Dan Valjeva, šta možete poručiti svojim sugrađanima?

Poručujem svim Valjevcima, da nas ne sme napustiti optimizam i želja za borbom da grad postane i ostane dobro mesto gde žive pristojni ljudi. Učiniću sve da Valjevo bude grad srećnih i zdravih ljudi, koji žele da žive u njemu i da mu se vraćaju.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.