Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

STAZOM ZAVIČAJA – TAOR

7.789

Ka najzabačenijem valjevskom selu polazimo nedeljnog maglovitog jutra. Iznenađeni što usput nema snega, čak ni pokraj puta, do visokog, pravog planinskog sela dolazimo za oko sat vremena vožnje. Na raskrsnici, kraj same table, pred ulaskom u Donji Taor, nailazimo na Svetozara Miloševića koji nam ubrzo postaje vodič.

Đare iz susednog Makovišta najpre nas vodi u kuću svoje sestre kojoj je krenuo u posetu. Baka Ilinka je pristavila kafu, a na vratima nas dočekuje domaćin Milorad Pavlović. U poseti su im unuci iz Kosjerića. Iako su bliži ovom gradu, više su vezani za Valjevo, čijoj opštini selo pripada. U pretežno staračkim domačinstvima u selu, kažu, najveselije je na Đurđic i Nikoljdan, slavama sela, kada im dolaze unuci i praunuci. “Dolazili bi i češće da je boljeg puta”- dodaje unuk, “ali nema naroda, pa nema ni glasača, a kad nema glasača- nema ni puta”.

Milorad Pavlović

Našem domaćinu Miloradu najviše fale češći autobuski polasci do Valjeva. Autobus do Taora ide u oba smera petkom, ali ponedeljkom ume, kako kaže, da ih odveze do Valjeva, ali ne i da ih vrati natrag do sela “pa ti čekaj petak da se vratiš kući”.

Meštani možda najživopisnijeg valjevskog sela, čiju prirodu punu iznenađenja od magle ne uspesmo u potpunosti fotografski zabeležiti, stočarstvom se bave za svoje potrebe, a najviše ima ovaca i krava. Ipak, od maline, kupine i šljive žive, a kako- zavisi od godine do godine:

“Prošle godine nije bilo ni jedne šljive. Slana je pala 20. aprila, a i mraz je pao kasno pa je poturila i malina. Eno je sad malina upupila, ali kakva je prognoza može biti svašta.“- zabrinut je zbog promenljivog vremena Milorad Pavlović.

Vodič Đare nas vodi u još jednu kuću Pavlovića. Ovaj put na vratima zatičemo domaćina sa penom za brijanje na licu. Javila mu komšinica da ćemo doći da ga snimimo „ pa ko veli da se uljudi“. Milija i Radmila Pavlović iz dvorišta gledaju na Makovište, a sa Erama su, kako tvrde, u dobrim odnosima „Jer Ere su Ere!“. Imaju 80 ovaca, upravo onoliko koliko je i kuća u selu.

Milija Pavlović sa ovcama

Dok nam Milija pokazuje magnet koji stoji na kredencu i na kom piše „Najbolji komšija“ hvaleći se kako su u selu dobri susedski odnosi, Radmila ponosno donosi knjigu Dušana Mihajlovića „Povlenske magle i vidici“. Ističe da je Mihajlović baš od njih kupio kolibu i zemlju na Povlenu, da su mu njen muž i svekar pomagali oko gradnje kuće:

„Kupimo ti mi seno na Povlenu kad ono helikopter iznad nas. U njemu Dule Mihailović koji baca odozgo paket svojoj ženi- kafu, šećer i sliku. Ma suze su mi od miline pošle“, ushićena je Radmila Pavlović listajući stranice knjige ne bi li nam pokazala da je ovaj događaj zabeležen na nekoj od stranica.

Pogled na Mali Povlen

U kuću Pavlovića zajedno sa mačorom ulazi Milomir Milovanović, čovek koji svima priskače u pomoć. Zvoni mu telefon u dva, u tri noću, vozi bolesne u Dom zdravlja, a koliko to često radi svi doktori ga znaju, pa ga u šali zovu „babica“. Odbija ljutu jer je kao i domaćin „pio, pa pošto nije umeo, prestao je“.

Predsednika mesne zajednice, Miloša Jevtovića, zatičemo u kući Aleksića. Kaže da su u Taoru najveći problem putevi i to što neće niko u selo pa ima puno neženja. Malo je i dece, u školi ima petoro učenika, a sedmoro putuje u Kosjerić u školu:

„Najveći nam je problem republički put Povlenska Kosa-Mravinjci koji se presipa dva puta godišnje. Dva puta je bio pripremljen za asfaltiranje, ali su otišle pare na drugu stranu.“- zaključuje predsednik Mesne zajednice Taor dodajući da je svetla tačka u selu Dom u Donjem Taoru koji je izgrađen pre dve godine i koji na igrankama u zimskom periodu okuplja veliki broj ljudi.

Rastajemo se i krećemo do nabujalih Taorskih vrela prateći tok hučne rečice Skrapež. Prolazimo kraj majdana mekog kamena sige i dolazimo do nekada sastavnog dela svakog turističkog prospekta u Srbiji. Nekad je na ovom mestu postojalo 12 vodenica.

U jednom danu vikenda oko 300 ljudi poseti Taorska vrela

Oči stanovnika Taora uprte su u turizam, a za sada samo jedno domaćinstvo prima turiste. Nadaju se da će domaće povlensko ćufte sa sremušem, specijalitet „Povlenske sremušijade“, zajedno sa gostima privući i put do njihovih kuća.

Reporter Ivana Pavlović
Fotografije Vladimir Janković

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.