Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

VALJEVO PREPOZNATLJIVO PO MLADIM ISTRAŽIVAČIMA

2.563

Valjevo ove godine obeležava veliki jubilej: 50 godina od osnivanja pokreta i kluba mladih istraživača. Iz pokreta je nastala Istraživačka stanica Petnica. Tokom godine biće upriličeni stručni skupovi, izložbe i knjiga o mladim istraživačima a minuli vikend bio je u znaku njihove svečane akademija i podsećanja na prve terenske akcije.

Pre pola veka, 16. februara, osnovan je prvi klub mladih istraživača. A na svečanoj akademiji, sve genereacije koje su doprinele da mladi istraživači budu ona posebnost po kojoj je Valjevo prepoznatljivo u svetu nauke i obrazovanja. Potvrdili su da ih je iskrena i originalna ideja naučila da brinu o prirodi i da se bave naučno-istraživačkim radom. Prvi klub osnovala je neformalna grupa mladih zaljubljenika u prirodu, željnih istraživačkih izazova.

– Mi smo počeli pripreme za „Durmitorsku akciju“ ali smo onda tragali za najvećim jugoslovenskim istraživačem Tiborom Sekeljom koji je još pre II svetskog rata istražćivao ljudožderska plemena u Amazoniji. I kad smoga našli ispričali smo šta nam je naum.On nas je podržao al nam je dao savet da se ne rasturimo posle „Durmitorske akcije“ nego da osnujemo klub, naglašava Dušan Mihailović, osnivač i prvi predsednik Kluba mladih istraživača.

Pokret mladih istraživača brzo se širio u Srbiji. A u Valjevu i korak više. Nastala je Istraživačka stanica Petnica i odmah postala prepoznatljiva po radu sa naučnim talentima.
-Mladi istraživači su bili centar sirenja amaterske nauke i na taj način su stvarali jednu klimu boljeg razumevanja sta je istraživački rad, boljim prihvatanjem podrške takvim aktivnostima. I verovatno bi profesionalni naučno istraživački rad u Srbiji bio siromašniji da nije bilo mladih istraživača, objašnjava Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica.

Otkrivanja pećina, preživnjavanja sa ishranom u prirodi, proučavanja slepih miševa i poskoka, a onda ekologija, astronomija a s vremenom i ona terenska istraživanja prema interesovanju novih generacija.

-Kao što su mladi istraživači bili bitni pre 50 godina u našem gradu tako što su nudili neke nove sadržaje mladima, tako su istraživači i bitni danas. Jer shodno vremenu, nakon 5o godina, mi se trudimo da stalno mladima nudimo nesto novo. Tako smo na primer skoro nosnovali grupu za informacione tehnologije jer je to nova grana nauke koja je mladima interesantna, ističe Bogdan Radić, predsednik Društva
istraživača „Vladimir Mandić Manda“.

Mladi istraživači tako su postali primer kako dobra ideja može da preživi transformacije društva, okupljajući mlade koje privlači nauka i priroda.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.