Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ČETIRI DECENIJE FK DIVCI

5.265

Fudbal se u Divcima igra skoro čitav vek ali zvanično, prvi klub je  osnovan pre 40 godina. Duga i uspešna istorija u znaku je stalnog  razvoja Fudbalskog kluba Divci. U svom mestu doživljava se kao klub svih  meštana za čije uspehe žive Divčani i raduju se kao bilo ko u Srbiji.

Fudbalski klub je simbol Divaca i zato je svaki uspeh veoma važan  meštanima.

Divci leže na padinama Podgorskih visova koji se spuštaju u Kolubarsku  dolinu. Selom dominira ravnica sa dosta oranica a postoje i šume u  brdskim predelima. Prvi pisani dokaz o postojanju datira iz 1737. godine prema dokumentima  austrijske administracije. Valjevsko selo kroz koje protiče Kolubara tada je imalo 18 domova a  danas u njemu živi oko 700 stanovnika. Divci su predgrađe Valjeva ali i grad u malom. Sa svim potrebnim  infrastrukturnim objektima. Poznata je njihova Klanica, jedna od najsavremenijih u Srbiji. Simbolika sela je i aerodrom Divci, namenjen za obuku i letenje  sportskih pilota, jedriličara, padobranaca. Osnovna škola sa sportskom dvoranom jedna je od najlepših i  najfunkcionalnijih u Srbiji.

Među najmodernijim seoskim objektima je i zdravstvena ambulanta sa  apotekom, koja je meštanima dugo nedostajala. Kroz Divce prolazi magistrala Valjevo-Beograd i pruga Beograd-Bar.

Fudbalsko igralište  nalazi se pored aerodroma i mesto je gde se u  najvećem broju okupljaju Divčani da bodre svoje ljubimce u nastojanju da  postignu što veće sportske uspehe.

Fudbalski klub Divci jedini je sportski kolektiv u selu. Fudbal se ovde  aktivno igra od 1939. godine. Ipak, 1978. zvanično je osnovan fudbalski  klub i te godine otpočeo je takmičenje u organizaciji tadašnjeg  Fudbalskog saveza Jugoslavije.

Prva takmičarska sezona donela je šampionsku titulu i mogućnost nastupa  u višem rangu.

Okosnicu tadašnjeg tima činili su: braća Mihailo i Aleksa Jokić, danas  najpoznatiji i najugledniji Divčani, potom Milutin Nedeljković, Momir  Lazić, Milomir Zebić, Branimir Punoš, Miroslav Lekić, Dragan Novaković,  Dragoljub Petrović, kao i pokojni Tomislav Lekić i Dobrivoje Tomić.

Agilnu upravu predvodili su: Dobrivoje Lukić Divac, Mija Žunjić, Voja  Vasić i Milan Nene Stojković.

Odlične prethodnike, smenila je još bolja generacija talentovanih  divačkih asova. Izuzetnu generaciju predvodili su: Pavle Selenić, Radivoje Milutinović,  Radovan Erić, Milivoje i Dragoljub Petrović, Dragan Nedović, Goran  Milošević, Slobodan i Radovan Štulić, Radivoje Popović, Zoran Zebić  kao  i pokojni Milorad Milanović, Mihailo Pivić i Slobodan Zebić. Poseban talenat u toj generaciji bio je Časlav Lukić, koji je uz  Radivoja Milutinovića i Slobodana Zebića bio među najboljim golgeterima  u četrdesetogodišnjoj istoriji kluba. Ovoj generaciji, dva puta, malo je falilo da se domogne Četvrte lige.

Krajem osamdesetih za predsednika kluba bira se profesor dr Mihailo  Jokić. Usledili su novi veliki uspesi. Divci su se 1989. godine  plasirali u tadašnju Zonu i u njoj ostali tri sezone. Zbog  reorganizacije lige, morali su u niži rang takmičenja. U tom periodu sjajno su igrali: Zoran Petrović, Srđan Jovanović, Zoran  Prokić, Radovan Alimpić i Zoran Milićević. Poseban utisak ostavio je Predrag Žunjić, trenutno sekretar kluba, za  koga su bili zainteresovani veći timovi. Ostao je veran svojim Divcima. Period malog pada, nakon toga, nije bio bez dobrog igračkog kadra. Okosnicu tima, kad je bilo najteže, predstavljali su Nenad i Vladimir  Lekić, Branko Đurić, Vidan Sandić, Branko Božić, Saša Petrović, Branko  Popović, Ivan Tomić, Srđan Štulić, Milorad Zebić, Miloš Stojković.

Da Divce vrate na teren uspeha, prihvatili su se Časlav Lukić, Dragan  Stanković, Dragan Matić, Sloba Milošević, Milan Vasić, Milan Terzić i  Predrag Žunjić, tada najistaknutiji pojedinci kluba. Oni su iz najnižeg  ranga, Divce doveli do Zone- Drina, u kojoj su ostvareni zavidni  rezultati.

Ove godine, osvajanjem četvrtog mesta, postignut je najveći uspeh u  istoriji Fudbalskog kluba Divci.

Dobijen je i ovogišnji kup Opštinskog fudbalskog saveza Valjeva i kup  Kolubarskog okruga posle velike pobede nad Budućnost-Krušikom.

Divci su tako stigli do polufinala Kupa Zapadne Srbije i velikog rivala  Smedereva.

Današnji tim čine mladi igrači- meštani Divaca, predvođeni kapitenom  Aleksandrom Lukićem. U postavi su: Nemanja Todorović, Lazar Štulić,  Nemanja Lekić, Miloš Todorović, Nikola Malešević, Vladimir i Ivan  Popović, Ljubiša Tomić… Nedostaje tragično preminuli Marko Popović.

Ambicije su sredina tabele  novoformirane Kolubarsko-Mačvanske zone.

Vlasnik firme „DM“ Dragan Matić najuspešniji je predsednik kluba od  postojanja. Veliku zahvalnost Divčani imaju i prema svim drugim  predsednicima koji su nesebično doprineli velikim uspesima kluba: Radivoju Tomiću, Miloradu Lekiću, Mihailu Jokiću, Dobrivoju Popoviću,  Zoranu Zebiću, Radivoju Milutinoviću, Draganu Stankoviću, Dobrivoju  Lukiću i posebno Časlavu Lukiću, koji je proglašen za počasnog  predsednika Divaca.

Najveća fudbalska zvezda Divaca je Vlada Starčević. Igrač posebnog  talenta koji će postati i zvezda OFK Beograda. Igrajući za mladu  reprezentaciju Jugoslavije osvojio je titulu prvaka Evrope.

Zablistali su u Divcima, braća Zoran i Branko Stojanović. Zoran je  posle valjevske Budućnosti igrao za Rad i norveški Rozenborg.

Branko Savić je branio boje više timova u Srpskoj i Drugoj ligi.

U Divcima su radili naši poznati treneri među kojima se izdvaja Živojin  Žoja Radojević. On je pripreme ekipe organizovao u Švajcarskoj, o trošku  zemljaka Miladina Matića koji živi u toj zapadnoj zemlji. Divci su u  Švajcarskoj odigrali tri međunarodne prijateljske utakmice. Na dve su  slavili pobedu.

Uz fudbalere, Divci postaju i mali rasadnik dobrih delilaca fudbalske  pravde.

Hrabro i sa puno ljubavi u taj sportski posao upustila se Biljana  Lukić. Sudila je FIFA takmičenja ženskog fudbala, Prvu ligu žena i Treću  ligu muškaraca.

Njen brat Aleksandar Lukić trenutno je u Trećoj ligi i važi za jednog  od naših  najperspektivnijih fudbalskih sudija.

Savezni sudija Miroslav Zebić dugo je delio pravdu u Trećoj ligi. Sada  je delegat.

Dugogodišnji visoki funkcioner Saveza Zapadne Srbije je Časlav Lukić.

Delegat je Super i Prve lige Srbije u fudbalu. Bio je predsednik  Fudbalskog saveza Kolubarskog okruga.

Dotacije iz Sportskog saveza Valjeva bile su redovne ali uvek male  prema potrebama i ambicijama kluba. Manjak sredstava nadoknađivali su  prijatelji kluba svojim donacijama.

Gradio se fudbalski imidž Divaca ali se vodilo raćuna i o  infrastrukturi.

Uspeli su ovde da izgrade sportske prostorije, opreme tribine i da  ograde stadion.

Klub nije slučajno tri puta biran među najuspešnije sportske kolektive  Valjeva. Njegovi uspesi bili su veoma zapaženi u javnosti.

Sadašnji predsednik Nenad Milutinović sa članovima nove uprave: Brankom  Đurićem, Aleksandrom Lukićem, Radovanom Andrićem, Miroslavom  Todorovićem, Vladimirom Selenićem i Slobodanom Petrovićem, želi nove  uspehe i dalji uspon Fudbalskog kluba Divci.

Na radost svih Divčana kojima je svaki bod njihovih ljubimaca praznik  više u selu i priča uvek za radovanje i ponos.

Tako sada, sa novim nadama, ali i svih prethodnih 40 godina.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.