Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

BOLNICA ŠKOTSKIH ŽENA

3.229

Deset bolnica škotskih žena zbrinjavalo je u Srbiji ranjene i bolesne  tokom Velikog rata.

U Valjevu, gde je čitav grad bio bolnica, doktorke i medicinske sestre  iz Škotske spasile su od smrti više hiljada srpskih i austrougarskih  vojnika i civila.

Bolnica škotskih žena koju je predvodila dr Elsi Inglis bila je jedna  od najorganizovanijih misija koja je došla u pomoć srpskim lekarima da  zbrinu sve ranjene i bolesne, svoje i zarobljene vojnike.

Tokom Velikog rata naročito je bila dramatična situacija u Valjevu gde  je zbog epidemije tifusa čitav grad postao bolnica.

– U toj celoj nevolji u Valjevu i drugim gradovima ostalo bi nas još  manje da nije bilo njih. One su, ne samo da su izlečile mnoge ljude nego  su probudile izvesnu nadu, svojom organizacijom, da se može boriti  protiv rata, protiv nemaštine, protiv bolesti. Bile su jako omiljene.

One u svojim dnevnicima mnogo lepo pišu o srpskom narodu, naglašava  Velibor Vidić, istoričar valjevskog Arhiva.

Bolnicom škotskih žena u Valjevu rukovodila je dr Alis Hačinson. Bila  je najbolje opremljena poljska bolnica u Srbiji. Imala je 50 doktorki i  medicinskih sestara, raspolagala sa 40 šatora i 25o kreveta.

U Valjevskoj bolnici žene iz Škotske zbrinule su  3,5 hiljade srpskih i  dve hiljade austro-ugarskih vojnika i 4ooo građana.

-Ove žene spajaju našu istoriju, naše gradove, jer tokom ovog perioda,  I svetskog rata, mi smo bili saveznici. Mi smo delili zajedničke  vrednosti. I ove zajedničke vrednosti su važne za nas i danas, ističe  Denis Kif, ambasador Velike Britanije.

Pet valjevskih ulica nose imena doktorki angažovanih u Bolnici škotskih  žena a u Istorijskom arhivu je stalna izložbena postavka koja svedoči o  njihovoj nesebičnoj pomoći srpskom narodu u najtežim trenucima.

Otkrivena je i spomen tabla pred zasađenim drvetom prijateljstva srpskog  i škotskog naroda.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.