Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

TRI VEKA VODENICA NA KOLUBARI

2.716

Na lajkovačkom području nekoliko je sačuvanih starih vodenica koje i  dalje melju žito.

Jedna od njih je JOLIĆA vodenica na Kolubari. Kod nje traju „Dani  vodenica na Kolubari i Toplici“.

Od 27 vodenica koliko je na Kolubari postojalo, Jolića vodenica jedna  je od dve poslednje u kojoj se još uvek melje žito, i to na sedam  kamenova.

-Melje se pšenica, belo brašno kukuruzno, heljda i ostale žitarice.

Sedam kamenova je ovde trenutno u vodenici. Rade za sad tri, pošto je  mala voda, kaže VEROLJUB PAJIĆ, vodeničar.Podseća da posla ima stalno a  najviše za Novu godinu i Božić.

Vodenica je jedno vreme bila zatvorena i sklona padu. Trideset vlasnika  nije moglo da se usaglasi oko upravljanja vodenicom sve dok se te  dužnosti nije prihvatio Milovan Bajić, stolar.

-Redovnici se danas teško slažu. I u kući čovek ne može da složi sve,  ali ja sam uspeo da se složim sa njima i podržali su me u tome. Ali da  nije bilo opštine, ne bi ja mogao sa njima ništa da uradim, sa  redovnicima, objašnjava stolar Bajić.

Po gabaritu, Jolića vodenica  se svrstava u najveće građevine te  namene. Krov je četvorovodan, pokriven sa biber crepom. Vodenica ima dva  ulaza.

Napravljena je pre 300 godina a na sadašnjem mestu je od 1985.

-Naravno da su činila vremena svoje. Moralo se to pomeritri i u  vremenima ustanka kada je vodenica paljena. Često je Kolubara plovila  ali u principu nekih stotinak do dvesta metara  vodenica se nalazila  ovde. Ovo su bili Rubibreški i selo-Lajkovački atari. Njeni osnivači su  Mitar Jolić iz sela Lajkovca i Velisav Čenčarević iz Rubibreze. Najpre  je imala četiri kamena a onda su dodati novi i bila je jedna od najvećih  sa sedam kamenova, naglašava Milutin Ranković, direktor Turističke  organizacije Lajkovac.

Opština Lajkovac sada pridaje posebnu važnost svojim vodenicama. Jolića  je i pod zaštitom države. Turistička organizacija priredila je „Dane  vodenica na Kolubari i Toplici“ predstavljajući ove značajne građevine  posebnom lajkovačkom atrakcijom.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.