Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

SLIKARSKI LEGATI U UGAŠENOJ ŠKOLI

2.587

U valjevskom selu Oglađenovac četvororazredna škola zatvorena je, jer  više nije bilo đaka. Dve slikarke, koje su završile tu školu, jedna iz  Rume, druga iz Frankfurta, rešile su da u njoj naprave svoje legate,  kako škola ne bi postala ruina i  na taj način uticale na društveni i  kulturni život Oglađenovca.

Tako je, posle šest godibna oživela seoska skola u Ogladjenovcu. U  uređenom dvorištu i okrečenim učionicama meštani i gosti, u velikom  broju pristizali su na otvaranje legata akademskih slikarki, nekada đaka  ove škole, Julijane Jovanovic iz Rume i Spomenke Alečkovic iz Franfurta.

One svoj zavičaj nisu zaboravile. Pomažu mu na ovaj način u nadi da  selo neće zamreti.

– Mi smo htele na neki način da se odužimo zavičaju koji mnogo volimo.

Ovde smo ugledali prvi put nebo, ptice, naučili da pišemo, naučili o  istoriji našeg naroda a ljubav nas je vodila da dođemo ovde i ovo sve  donesemo, kaže Julijana Juca Jovanovic, akademska slikarka iz Rume.

– Imam osećaj da imamo divnu podršku našeg prote, da imamo podršku  ljudi koji ovde žive. Jer oni su ostavljeni i napušteni i kroz ovaj  legat oni mogu da ostvare mnogobrojne kontakte, poznanstva, druženja i  možda nešto više da finansijski naprave, ističe Spomenka Alečković,  akademska slikarka iz Frankfurta.

Škola u Oglađenovcu izgrađena je 1928. godine i uvek je bila puna đaka. Krajem devedestih imala je stotinu učenika. Sada je zatvorena jer u selu nema dece.

-Ovo je prvi korak u aktivnostima koje će slediti u ovom izdvojenom  odeljenju iako redovne nastave neće biti. Ono što planiramo zajedno sa  našim slikarkama je  da organizujemo likovne kolonije kako za decu,  učenike naše škole tako i učenike drugih škola na nivou grada Valjeva,  naglašava Danijela Marković, direktorka Osnovne škole „Milovan Glisić“ iz Valjevske Kamenice.

Umesto dečje graje, u školskim učionicama je pedesetak vrednih ulja na  platnu.

Slikarke planiraju da obnove i pomoćne školske objekte i da organizuju  međunarodne umetničke kolonije u Oglađenovcu.

-Mi ćemo se truditi da ovo i dalje nastavi da živi iz toga razloga što  su crkva i škola dva oka u glavi. I sada imamo gde crkva,jedna  institucija radi a druga ne radi. I potrudićemo se da i ovo drugo oko  bude otvoreno, da čovek bude kompletan, sa školom i crkvom, mi smo  kompletni, objašnjava prota Grozdan Gajić.

Zajedno sa legatima u selo su stigli novi kilometri asfaltnog puta,  rade se i drugi infrastrukturni objekti.

Meštani se nadaju da selo ipak neće zamreti, da će se opet rađati deca,  i poput slikarki Julijane i Spomenke, u svom zavičaju učiti školu.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.