Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

KORIDOR RAZVIJA UB

3.435

Autoput na Koridoru 11 koji prolazi pored Uba naglo je ubrzao razvoj  tog grada. Povećan je broj stanovništva, pojavili su se strani  investitori, poljoprivrednici su modernizovali proizvodnju. Ub je postao  grad poželjan za život mladih.

Starim putem iz Uba prema Beogradu otišli su da postanu slavni: fudbaleri Dragan Džajic, Nemanja Matić, glumac Raša Plaović, filozof  Brana Petronijević. Ko će sada autoputem otići u svet poznatih ostaje da  se vidi. Iz Uba se poslednjih godina sve manje odlazi. Povećava se broj  onih koji u ovaj grad dolaze. Za desetak godina nikle su 34 stambene  zgrade. Izgrađen je novi hotel.

-Interesovanje za hotel je premašilo naša očekivanja.Postoji veliki  broj poslovnih gostiju kao i interesovanje individualnih putniika kojima  je Ub postao jako interesantna lokacija za opuštanje. Postoji mogućnost  proširenja naših smeštajnih kapaciteta, kaže Katarina Maksimović,  menadžer hotela.

Prve aktivnosti na izgradnji autoputa, koji prolazi pored Uba, počele  su baš na ovom području. U Stublenici prvi su završili  eksproprijaciju  zemljišta.

-Na početku su ljudi bili rezervisani međutim sad su oduševljeni. Jedva  čekaju kad će biti otvaranje autoputa zato što će njima mnogo značiti,  pogotovo voćarima i povrtarima koji će moći odavde da stignu do Beograda  za pola sata, objašnjava Miroslav Antonijević, predsednik Mesne  zajednice Stublenica.

I privrednicima Uba moderna saobraćajnica otvara nove perspektive i  lakši transport roba.

– Mlekara Ub već duži vremenski period distribuira svoje proizvode na  teritoriji cele Srbije, takođe u Rusiji, Belorusiji i Crnoj Gori. Za nas  je jako bitno, pogotovo kad su mlečni proizvodi u pitanju, da  distribucija bude brza, ističe Suzana Janković iz ubske mlekare.

Ub je odjednom postao destinacija interesantna i za strane investitore.

Pored samog autoputa Ubljani su na površini od 112 hektara izgradili  novu industrijsku zonu.

-U Ubu je prava ekspanzija razvoja. Od prošle godine u poslovno  proizvodnoj zoni imamo prvog stranog investitora. U narednom periodu  zbog otvaranja autoputra očekujemo još stranih investicija i domaćih  investicija zbog brže komunikacije sa celim svetom, naglašava Ivana  Nikolić, narodna poslanica.

Dolaskom autoputa a i zbog blizine Beogradu, Ub je postao mesto  poželjno za život. Jedina je opština u regionu u kojoj je povećan broj  stanovnika. U Tamnavi živi oko 30 hiljada Ubljana.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.