Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

NA BELOM POVLENU BELI SE RADOVANE BELI MARKOVIĆU

1.362

Udruženje „Beli Povlen“ u znak sećanja na jednog od naših najznačajnijih pisaca Radovana Belog Markovića otkrilo mu je sklupturu na ovoj misterioznoj valjevskoj planini i dodelilo novinarski nagradu „Beli“.

„Kavaler starog premera“ koji je izmaštao Belo Valjevo i u njega nastanio svoje junake a od kolubarskog kraja napravio osobenu vaseljenu, Radovan Beli Marković, utemeljivač je i institucije „Povlenskog naroda“.

Bio je veliki zaljubljenik Povlena. Udruženje „Beli Povlen“ iniciralo je izradu sklupture, autorsko delo lajkovačkog vajara Milutina Rankovića. Na Povlenu, na Kneževom polju, otkrili su je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, akademik Matija Bećković i vladika valjevski Isihije.

-Ovaj spomenik i drvo, kao način izražavanja, najbolje se uklapaju u živopisni krajolik i ambijent u kojem je i sam Radovan Beli Marković pronalazio večiti izvor inspiracije i stvaralačke energije, rekao je predsednik Srbije.

Ocenio je i da je spomenik dobio lep pijedestal- celu jednu planinu.

Na pitanje, šta se beli u gori zelenoj, il je sneg il su labudovi, pouzdano je odgovorio  književnik Matija Bećković.

– Nit je snijeg nit su labudovi, već se beli na Belom Povlenu Radovane Beli Markoviću.

Matija je i primetio da na tom prostoru ima nešto  što nigde drugo nema  sem u belom oblaku iznad Belog Valjeva.

 

Udruženje „Beli Povlen“ ustanovilo je nagradu „Beli“ za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture. Prvi dobitnik je novinar, književnik i publicista Miloš Jevtić.

-Očekujem da će svi  koji budu nastavili put Radovana Belog Markovića kroz Povlen i srpsku misao i biti nosioci ove nagrade znati da je Beli veliko i značajno ime našeg duha, rekao je Jevtić.

Na Povlenu je bio veliki sabor najodanijih prijatelja velikog pisca, koji je u srž srpskog naroda utkao svoja dela. Igrala se odbojka koju je mnogo voleo. Trubači su svirali Radovanove pesme. Umetnici su pevali i govorili odlomke iz njegovih romana.

LA.R.

Fotografije: Dušan JOVANOVIĆ

( sutra i prekosutra govori u celini predsednika Srbije i Matije Bećkovića)

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.