Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

HRASTOLIKI BELI KNEZ NA POVLENU

1.157

Akademik Matija Bećković zajedno sa predsednokom Srbije održao je antologijski govor pred skulpturom Radovana Belog Markovića na Povlenu.

Na Gospođindan na Kneževom polju otkrivamo spomenik knezu srpskih pesnika i kralju ćelijanskog zaumnog jezika mnimnom Radovanu Belom Markoviću. Došlo je vreme da konačno otkrijemo tajnu da je taj knez po kojem se ovo polje zove niko drugi do Radovan Beli Marković.

A kde bi se polje kneza Radovana Belog Markovića zabelelo nego na Belom Povlenu iznad Belog Valjeva što se beli među gradovima kao Beli anđeo među anđelima.

I gde bi drugo nego na Kneževom polju ispod Belog Povlena iznikao spomenik samonik Belom Markoviću. Kad se bolje zagledamo vidimo da je taj spomenik tu bio oduvek. Skulptor Milutin Ranković našao je Radovana Belog Markovića u hrastu, začaranog u hrastovom jeziku čim je otputovao lajkovačkom prugom. Nije ga vajao nego svog prijatelja izbavio i izveo belom svetu na videlo. Zna se da je Hrast Rastko i Badnjak i Hrist pa nije čudo što se u hrast sklonio i hrastoliki Radovan beli Marković. Onako kako je opisana  bela boja opisani su i Beli Marković i Beli Povlen i Belo Valjevo. Znaalci kažu da je to boja duhovnosti, kreativnosti i jasnoće, da slavi svetlost, dobrotu i nevinost, da podseća na čistoću ljiljana i jagnjeta, da je to boja savršenstva kojem je težio i posvetio život jezički Beli Mag Radovan Beli Marković.

Na pitanje: šta se beli u gori zelenoj, il je snijeg ili su labudovi- od danas tačan odgovor glasi: nit je snijeg nit su labudovi već se beli na Belom Povlenu Radovane Beli Markoviću.

A gde još ima nešto što nigde drugo nema sem u belom oblaku iznad Belog Valjeva!?

(Matija Bećković, Povlen, 28. avgust 2022. godine)

Fotografije Dušan JOVANOVIĆ

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.