Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

MILAN RAKIĆ PRED SVOJOM ŠKOLOM U MIONICI

1.058

Otkrivanjem spomenika pesniku i diplomati Milanu Rakiću,  Mionica se odužuje svojim velikanima i svrstava u red retkih opština u Srbiji koja neguje ne samo kulturu sećanja na velike događaje već i velike ličnosti naše istorije.

Spomenik Milanu Rakiću, na dan rođenja, otkriven je ptred osnovnom školom u Mionici koja nosi njegovo ime. Pesniku, diplomati i srpskom akademiku spomenik je na visokom umetničkom nivou osmislio naš poznati akademski vajar prof. dr Zoran Ivanović.

-Ono što je bio najveći izazov jeste kako u jednu figuru smestiti i pesnika i diplomatu i intelektualca i sve ono što je bio Milan Rakić, ističe umetnik Ivanović.

Milan Rakić je bio srpski  velikan. Zavičajna Mionica mu se odužuje na dostojanstven način kao što je to učinila i prema svojim drugim velikanima, podižući spomenike vojvodi Živojinu Mišiću i Kolubarskim knezovima iz Prvog i Drugog Srpskog ustanka.

– U svojoj rodnoj Mionici, Rakić je dobio važno obeležje. Dobio je mesto gde deca odrastaju, tamo gde je život, tamo gde će nići neki novi Rakići, neki novi književnici, nove diplomate, naglasio je Boban Janković, predsednik opštine Mionica, čijom zaslugom je spomenik podignut u Mionici.

Otkrivajući spomenik, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, podsetio je i na diplomatski stav Milana Rakića prema Kosovu i Metohiji dok je službovao u prištinskom konzulatu a stara Srbija bila pod turskim ropstvom.

-U vreme najgore i najtamnije, on nije imao dileme o tome gde Kosovo i Metohija treba da se nalaze na budućoj evropskoj karti Evrope. Rakić je uostalom i svojim pesničkim radom činio sve da odredi budući položaj te teritorije, odnosno da najavi njen povratak u sastav Srbije. Za njega Kosovo i Metohija nije samo deo istorijskih Srpskih zemalja, već je suštinski, identitetski i kulturni epicentar srpske nacije, podsetio je Nikola Selaković.

Od sada, svake godine u Mionici pred spomenikom Milanu Rakiću biće dodeljivana književna nagrada koja nosi njegovo ime.

LA.R.

 

 

 

 

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.