Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

NA UBU SE STALNO NEŠTO SNIMA

3.846

Ub je za kratko vreme postao model modernog razvoja srpskih gradova. Deo tog modela su filmske trake koje su povezale grad Raše Plaovića i Ace Popovića sa srpskim glumcima i moćnim producentskim kućama. A odgovornost za koncepciju novog modela preuzeo je predsednik opštine Darko Glišić. Ubljani ga podržavaju i raduju se vidljivom napretku svog grada i u drugim oblastima života. Moderna infrastruktura, fabrike prehrambene robe, novi hoteli, sportski objekti i ljudi od velikog glasa, bili su preduslov za kulturni bum Uba pa će ga jedan valjevski novinar nazvati srpskim Holivudom. A glavni povod su brojne serije i filmovi koji se poslednje tri godine snimaju u Ubu.

I kabinet predsednika u novoj zgradi opštine u kojem razgovaram sa Darkom Glišićem, ostavlja utisak otmenosti, opremljen  je sa stilom, u kojem stranke osećaju prijatnost i gostoljubivost.

– Hvala na kumstvu, lepa je pažnja prema Ubu. Razmišljam o tome i vidim da je tako. Ovde se stalno nešto snima. Serije ili filmovi, svejedno, i može se reći da je Ub srpski Holivud. A sve je počelo razgovorom sa našim poznatim glumcem Nenadom Jezdićem. Za zanimljivu televizijsku seriju „Kamiondžije“ bila im je potrebna opština koja će biti kooperatvna sa producentima i organizatorima projekta. Bilo im je važno da opštinska administracija brzo reaguje na njihove zahteve, u smislu brzog odobrenja da ulica bude zatvorena za saobraćaj dok se snimaju scene ili da im se pomogne u izboru lokacija i tehničkih  stvari na terenu. Sa Nebojšom Nelom Garićem, vlasnikom vrhunske produkcijske kuće NIRA PRO koja stoji iza nekoliko popularnih televizijskih serija,  dogovorio sam saradnju i Ub im je stajao na usluzi da snime sve što žele. Sa nestrpljenjem Ub je čekao Nenada Jezdića i Tihomira Stanića, koji će kao Baja i Žića, na svoj način zameniti Paju i Jareta, objašnjava Darko Glišić, predsednik opštine Ub.

Dolazak filmadžija na Ub doneo je novu atmosferu u grad. Sa glumcima i članovima produkcije već prvih meseci Ubljani su se saživeli, počeli su da se druže, da vode posebne razgovore a neki su dobili priliku i da sa njima zaigraju na setovima koji život znače. Hoteli i kafići su bili puni, osećao se umetnički duh u tamnavskoj ravnici.

-Sad je treća godina snimanja „Kamiondžija“ u Ubu. Najglednije serije na RTS-u u poslednje dve godine. Pokazali smo da možemo biti na usluzi  filmskim radnicima. Čak smo u opštini formirali tim koji predvodi Nemanja Jovanović koji im je na usluzi 24 sata. Sva vrata su im otvorena i oni se u Ubu osećaju kao u svojoj kući. I kako se dobar glas daleko čuo, javljale su se i druge producentske kuće. Ovde je snimljena serija „Branilac“, deo filma i serije „Oluja“kao i delovi „Južnog vetra“  i još neke serije. Prošle godine na primer u Ubu je snimljeno, u celini ili delimično, 6 filmova i serija. Tako je pored sporta, brend Uba postala i filmska umetnost. Naš kraj je bio prepoznatljiv na filmu i seriji, po gradskim trgovima, hotelima i kafanama, po seoskim pejzažima ali i registracionim oznakama Uba na Bajinim i Žićinim kamionima. Uz to na setovima svakodnevno je bilo po pedesetak ubskih glumaca i statista, navodi Glišić.

Dva moderna hotela su stalno popunjena. Ubljani planiraju da grade još jedan hotel ili bar motel. Stalna je potražnja za prenoćištem u Ubu. Otvaranjem autoputa „Miloš Veliki“ Ub se sasvim približio Beogradu. Sportisti i umetnici su najčešći gosti.

-Strane produkcije još nisu snimale na našem terenu. I to je moguće. Moramo biti spremni i za taj izazov. Treći hotel ili motel potrebni su Ubu.  Producenti iz Srbije prepoznali su našu prijemčivost i za narednu godinu najavljuju snimanje novih filmova i serija. Siguran sam da im Ub nudi najbolje organizacione usluge i omogućuje jeftinija filmska ostvarenja. U svemu vidimo naš višestruki interes i veoma nam je stalo da budemo centar filmske industrije u Srbiji, naglašava Darko Glišić, predsednik opštine Ub.

Nisu samo snimanja  filmova i serija Ub svrstala na kulturnu mapu Srbije. Može se reći da je Ub srpski Holivud i zbog svojih značajnih  pozorišnih festivala, svog amaterskog pozorišta „Raša Plaović“ i brojnih manifestacija u organizaciji Kulturnog centra.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.