Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

HOLIVUD U UBU

1.036

O Ubu i njegovoj poziciji u filmskoj industriji Srbije koja se zahuktala kao najsrećnijih godina u staroj Jugoslaviji, razgovarali smo sa zvaničnicima iz sveta politike, glume, kulture uopšte. Svi su ponosni na svoj Ub što je u centru pažnje filmskih radnika, velikog auditorijuma koji prati serije i filmove kao i na to što njihov kraj u svemu tome vidi razvojnu šansu.

Šta kažu obični građani. Napravili smo telefonska istraživanja metodom ankete tokom decmbra prošle i januara ove godine. Od sto ispitanika čak 96 podržava čelnike opštine koji organizaciono pomažu filmskim radnicima da što organizovanije odrađuju posao na terenu. Oni isto tako smatraju da to jeste dobra razvojna šansa Uba. Ostali su bili uzdržani a jedan protiv.

Na pitanje šta im najvažnije donose snimanja u Ubu, njih 45 odgovara: da se lepa slika njihovog grada vidi širom sveta, 34 anketirana građanina misle da je posebno važno što je veliki broj Ubljana dobio priliku da zaigraju na filmskom platnu, 17 ih je uživalo gledajući kako nastaju scene a za četvoro je posebno bitno što su se upoznali sa velikim glumcima.

Interesantno je da 92 odsto građana žele da se snimanja nastave i narednih godina. Ostali nisu bili protiv a ni uzdržani. Trebalo im je vremena da razmisle.

Zanimljivi su i odgovori na pitanje: koje od ubskih glumaca ostavio najači utisak. Po 35 glasova dobili su Vlada Tadić i Zoran Savković Struja. Iznenadio je odgovor da je Mika Pantelić, bivši policijski komandir najbolji utisak ostavio kod 17 ispitanika a 13 je reklo da su svi glumci bili dobri.

Da li su Nemanju Matića doživeli stvarno kao fudbalera ili glumca u seriji „Kamiondžije“, pitanje je na koje se nisu dali iznenaditi Ubljani. Da je bio fudbaler reklo je 15 ispitanika, glumac 18 a  67 građana smatralo je da je i ovom prilikom on bio sasvim običan čovek koji se slučajno susreo sa glumcima u Ubu.

Analizirajući rezultate ankete, može se dodano reći da su oni očekivani, s obzirom na to da se kulturi u Ubu decenijama pridaje poseban značaj, da Ubljani znaju da cene kulturne vrednosti i da istinski vole kulturu, samim tim i filmske radnike u svojoj sredini. Može se reći, u malom, „Srpskom Holivudu“.

LA.R.

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.