Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

СА ПОВЛЕНА, ХВАЛА И ОПРОСТИ, АВА ЈУСТИНЕ

767

Нит је Ваљево, нит Уб, већ је Повлен центар политичке моћи Колубарског региона. Потврдио је то Сабор на Повлену у Госпојинске дане, на који је и ове године дошао високи државни представник, премијер Србије Милош Вучевић.

-Ава Јустин је био наша савест и његов највећи благослов био је тај што је могао да нас све заједно помиње да не бисмо заборавили Бога, нагласио је премијер Вучевић откривајући зааједно са академиком Матијом Бећковићем и владиком ваљевским Исихијем, дрвену скулптуру великом духовнику, поводом 130 година од његовог рођења, 45 година од смрти и деценију од преноса моштију.

-На Повлену се у мислима може замислити Свети Јустин, како шета стазама и пропланцима и како се за нас грешне моли. Моли се за спас и препород, за разум и опрост, за мудрост и смирење свих нас, оцењује Вучевић и поручује да је Повлен „место где ћемо моћи да се загледамо у његове свете очи и да тражимо и пронађемо наш пут и као народ и као држава. Повлен је и место на којем ћемо рећи и хвала и опрости“.

У поднебесној галерији на Повлену, поред Јустина, вајар Милутин Ранковић урадио је и дрвене скулптуре Радовану Белом Марковићу и Петру Пајићу.

На Повленски сабор дошао је и новинар „Политике“, сада у пензији, Слободан Стојићевић да беседи и прими награду „Бели“, у спомен књижевнику Радовану Белом Марковићу, која се додељује за укупно новинрско дело у афирмацији књижевности и културе. Награду у вредности хиљаду евра обезбеђује фирма „Ива аграр“ чији је власник Живорад Лазаревић.

По лепом, сунчаном времену, са завидном посетом, Повленски сабор је протекао у знаку добре организације о чему се данима бринуло Удружење „Бели Повлен“. Посебну подршку Сабору даје предузеће „Инграп Омни“ и његов власник Теодосије Крстић. Супер визор свих дешавања је Душан Михаиловић, идејни творац ове лепе планинске манифестације.

ЛА.Р.

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.