Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

NEZABORAVNE PRIČE NEPRIČAVSKE

3.123

Pre 35 godina u pitomom lajkovačkom selu Nepričavi  snimana je antologijska dečja serija TV Beograd „Priče iz Nepričave“.

Raspričani i vispreni seljak koga je glumio Zoran Radmilović i mlada  učiteljica Milena Dravić, pričali su deci o danas zaboravljenom životu i  običajima u selu. Sa glavnim glumcima meštani su se toliko saživeli da  su ih doživljavali kao rod- rodjeni. Naročito Zorana.

U Nepričavi se i danas živo secćju vremena kada je  pune dve godine u njihovom selu snimana serija. Miroslav Jovanović je  tada bio mali ali pamti da je Zoran voleo da porani pre svih i da sa  njegovim dedom sedne u debeli hlad lipe u dvorištu. Baba ih je služila  kafom i rakijom. Zoran se toliko bio uživeo u ulogu da se u odelu  seljaka, nakrivivši šežir, po celi dan druzio sa Nepričavcima.

I Zoranova pokojna kćerka Ana, pričala mi je pre pet  godina da je kući u Beograd dolazio nepresvućen posle snimanja, onako u  seljačkom odelu. Prethodno bi svraćao do Ateljea i Kluba kniševnika i  ponašao se kao pravi Nepričavac.

Na fantastičnu atmosferu tih dana u Nepričavi  podsetio me je i Vlada Andrić, koji je tada i dugo posle toga bio  urednik Decjeg programa TV Beograd. I on se posebno sećao Zorana, kao  lika koji nije izlazio iz seljačkog odela. Pošto su spavali u hotelu  „Narcis“, Zoran se valjevskim korzoom zajedno sa Milenom šetao u  originalnom kostimu. Nakrivio bi šeširče, košulju bi delimično izvukao  iz plavih platnenih radničkih pantalona a na nogama isticao kondure  (opanke gumenjake). Dok su tihu i skromnu Milenu, kojoj je pomalo bilo i  neprijatno, Valjevci gledali sa divljenjem, prema Zoranu su imali velike  simpatije i govorili su da je „naš čovek“.

Nepričavu je za mesto snimanja serije izabrao  reditelj i scenarista Aca Antić koji je jedno vreme živeo tu. On je  scenario vezao za taj ambijent i kao dobar poznavalac života i običaja u  Nepričavi, možda je i najviše doprineo da se snimi jedna od najboljih  dečjih serija na jugoslovenskom prostoru.

Iako u selu više nema ni jedne stare kuće u kojoj  su snimani kadrovi serije, a nema ni stoletne lipe pod kojom je  učiteljica u svakoj epizodi sedela sa djacima, Nepričavci su se, da  podsetim, pre pet godina, odužili velikanu našeg glumišta Zoranu  Radmiloviću. Na seoskoj školi postavili su njegovu spomen ploču, koju su  otkrile njegova kćerka Ana i Milena Dravić.

Ana je prvi put bila u Nepričavi a Milena se sa  suzom u očima sećala „genijalnog“ Zorana i gostoljubivih seoskih  meštana.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.