Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ČETIRI GENERACIJE MILOVANOVIĆA U LOPATNJU

1.044

Najveći pad broja stanovnika između dva popisa u Kolubarskom okrugu zabeležen je u Osečini, gde je popisano 10011 građana, što je za 2525 stanovnika manje u odnosu na popis iz 2011. godine.

Prirodni priraštaj glavni je faktor koji utiče na smanjenje broja stanovnika, ne samo u Osečini, jer nije mnogo bolja situacija ni u Ljigu i Mionici.

U odnosu na 2011. godinu najnoviji podaci pokazuju da svaki peti stanovnik više ne živi u Osečini. I pre 11 godina Osečina je imala najmanji broj stanovnika u regionu.

U Podgorini i Osečini, ima sela i zaseoka u kojima pojedine višečlane porodice i domaćinstva prkose negativnoj statistici o smanjenju broja stanovnika.

Osmočlana porodica Milovanovića iz Lopatnja, jedno je od tih domaćinstva.

U porodici su četiri generacije Milovanovića.

Za najstariju Divnu i njenog sina Branka i snahu Gordanu, najveće bogatstvo su deca, unuci i praunuke: Slobodan i njegova supruga Danijela i njihove tri kćerkice: Nađa, Nina i Neda.

Najstarija Divna Miovanovic, priseća se koliko je teško bilo živeti i opstajati kada se udala u Milovanoviće davne 1968. godine, u domaćinstvo bez struje .
Sada je sve mnogo lakše, steklo se, a najveće bogatstvo su mladi koji su ostali na selu i njihova deca .

Za njenog unuka Bobana, ponosnog oca tri kćerke, ostanak na selu bio je jedina opcija. Nije hteo u varoš. Kaže da može solidno da se živi od voćarstva i pčelarstva, ako se radi .

Milovanovići žive od voćarstva i pčelarstva. Imaju oko 2 hektara pod zasadima. Najviše pod malinom.

Više od pola veka u ovom domaćinstvu uzgajaju malinu, kaže Branko, koji je sa svojim sinom uz savete stručnjaka podigao jedan od najboljih malinjaka, iz kojeg puca pogled na Podgorinu i deo  zapadne Srbije.

Nekada se gajila „Valjevka“ i „Vilamet“ na tradicionalan način, a sada već 8 godina malinu uzgajaju pod kontrolisanim uslovima što im obezbeđuje siguran plasman i najbolju cenu. Zahvaljujući prošlogodišnjem rodu od oko 5 tona i rekordnoj ceni do 700 dinara, Milovanovići su izgradili novu kuću u koju će se useliti do kraja godine. I u ovoj sezoni, koja je znatno teža i neizvesnija za malinare, oni su zadovoljni sa cenom od 350 dinara .

Milovanovići planiraju da prošire zasade i kupe veći traktor.

Domaćinstvo se razvija i širi zahvaljujući mladima i većoj proizvodnji.

Opština je pomogla u selu sa sanacijom puta. Spreman je projekat za asfaltiranje 5 kilometara puta kroz celo selo, koji povezuje i Dragijevicu i Vragočanicu.

Imaju dobru struju i vodosnabdevanje, a put im je najvažniji za opstanak i razvoj sela.

Zahvaljujući osmočlanom domaćinstvu Miovanovića, selo Lopatanj i taj kraj, imaju budućnost koja obećava.

M.J.M.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.