Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

NEOBIČAN ČAS LIKOVNE UMETNOSTI

2.893

U Modernoj galeriji valjevski gimnazijalci nisu samo redovni posetioci  izložbi i pasivni posmatrači slika umetnika fantastike, kako je  profilisana ta renomirana kulturna institucija. Oni imaju mogućnost da  imaju nobične časove i da na utiske sa platana „odgovaraju“ ličnim  likovnim izrazom i o tome diskutuju sa profesorkom i drugarima.

Slike i objekti Milana Tucovića i Mihaila Đokovića Tikala u Modernoj  galeriji Ljube Popovića u Valjevu ostavljaju snažan utisak i na učenike  Valjevske gimnazije i podstiču ih na razmišljanje. Likovni pedagozi žele  da na utisak sa određenog platna učenici odgovore svojim likovnim  izrazom.

-Uvek vidim neke nove i interesantne slike koje drugačije tumačimo jer  su neke misteriozne i neočekivane. Na primer, ova slika od Tikala mi je  privukla pažnju jer se ne vidi tačno i ne vidi se šta je na njoj. Svako  je drugačije tumači. Ja sam pokušao nju da nacrtam, priča Luka Kremić,  učenik.

– Ne da prekopiramo skroz na skroz nečije delo. Znači, to nije poenta  časa. Poenta je da sami, ono što iz našeg uma pretvaramo u pokret olovke  i boje, objašnjava gimnazijalac Marko Trifunović.

-Zanimljivo mi je zato što ovde su česte, vrlo zanimljive slike i onda  otkrivamo nove pravce koje crtamo kasnije i posle toga to prenosimo na  naše radove koje kasnije profesorka ocenjuje, kaze učenica Jovana Zarić.

Učenici imaju privilegiju da je Moderna galerija pored Valjevske  gimnazije i da likovni pedagozi nastoje da ih neposredno upoznaju sa  svim elementima umetnosti.

-Časovi su za nas pravo zadovoljstvo zbog toga što omogućavaju da se  nastava strukturira višeslojno, da učenici gledaju neposredno,  autentično, umetnička dela. Da konkretno na času vrše kopiranje likovnih  stilova i likovnih formi i da se upoznaju sa reprezentativnim elementima  istorije umetnosti, ističe profesorka likovne umetnosti Nataša Kristić.

Godišnje, Moderna galerija priredi desetak izložbi naših poznatih  slikara fantastike. Na svima se Gimnazijalci oprobaju u kopiranju  slikarskih dela.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.