Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

CRNE TAČKE VAN LJIGA

3.168

Prolaskom autoputa pored Ljiga smanjiće se gužve u saobraćaju na  Ibarskoj magistrali. Ljižani su ubeđeni da neće ostati bez gostiju koji  su im punili ugostiteljske objekte. Od autoputa očekuju zamajac za  privredni razvoj svog kraja u kojem već tridest godina nije izgrađena ni  jedna fabrika.

Sve na pola i to tri puta.

Ljig je na pola Ibarske magistrale, koja ga deli na po pola grada a  namestilo se samo po sebi da je i na pola Koridora 11.

Treća sreća, kažu Ljižani, misleci na autoput, čiju blagodet već  osećaju.

U selu Veliševcu na primer Radojko Radisavljević u seoskom domaćinstvu  nema slobodnih mesta za turiste a Ljilja Milovanović iz Kozelja ne može  da proiyvede sira i kajmaka koliko joj traže gosti.

Tridesetak je seoskih domaćinstava opredeljenih za turizam, poznatih na  mapi Srbije i za strane goste.

-Novim aautoputem gosti će u seoska turistička domaćinstva i restorane  u opštini Ljig dolaziti za 40 minuta od Beograda i manje od 30 minuta od  Čačka, ističe Vladimir Ivanović, predsednik Turističke organizacije.

Za razliku od sela, Rajac osim za kosidbu nema dobru posećenost jer  nedostaju moderni ugostiteljski objekti.

Privrednih investicija nema ni u Ljigu. Mnogi Ljižani ne pamte ni jednu  fabriku u svom mestu.

U novoj industrijskoj zoni pored Koridora lokalna samouprava nudi  lokacije investitorima.

-Uz samu naplatnu rampu nam je industrijska zona. U Ljigu nije otvorena  ni jedna fabrika, niti izgrađena, poslednjih 30 godina. Mislim da smo  atraktivna kolacija za sve potencijalne investitore. I nadam se da cemo  sa izgradnjom autoputa dobiti veću šansu za razvitak naše opštine,  odnosno Ljiga, naglašava Dragan Lazarević, predsednik opstine.

Područje Ljiga do sada je bilo u znaku crnih tačaka na Ibarskoj  magistrali. Autoput smanjiće gužve na magistrali a Ljižani očekuju i  manji broj saobraćajnih nesreća na ovoj teritoriji kojom je dnevno u  proseku prolazilo 22000 vozila.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.