Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

KALENDAR POSVEĆEN VLADICI ARTEMIJU

2.376

Eparhija raško-prizrenska  u egzilu štampala je kalendar za Novu 2022. godinu. Kalendar je u celosti posvećen blaženo počivšem vladici Artemiju, najvećem borcu za očuvanje  Svetosavlja i Kosova i Metohije od najezde tuđinaca, navode u eparhiji.

Kalendar podseća i na misli vladike Artemija o Kosovu i o potrebi ljubavi među ljudima bez obzira na njihovu veroispovest.

„Srbija je hram a Kosovo i Metohija je oltar. Bez oltara, hram gubi svoju svrhu i svoj smisao postojanja. Srbija je telo a Kosovo je srce u tom telu. Iščupa li se srce iz tela, ostaje leš koji se raspada“.

Kaže sveti Maksim Ispovednik: „Blago čoveku koji sve ljude može podjednako voleti“. Podjednako! Ne pitati da li je Šiptar, da li je Hrvat, da li je musliman. Ako je u nevolji, on je brat. On je brat i treba mu pomoći. Ali, kad je vera u pitanju, e, tu postoji granica preko koje ne može da se pređe. Ako neko podržava onoga koji je u veri zalutao, onda to nije ljubav nego mržnja prema njemu! Pomažeš mu da ostane u propasti svojoj. Tako, neka Bog nama pomogne da svi budemo i ostanemo na ovome putu koji vodi u večni blaženi život, pa da tako i   mi budemo sa našim svetim precima i ugodnicima Božjim, u vekove vekova. Amin.

Episkop Artemije

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.