Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

NOVKA SAVIĆ ZABORAVLJENA ZVEZDA VALJEVSKOG SPORTA

1.380

Sportski simbol Valjeva sedamdesetih i osamdesetih godina bila je Novka Savić. Kao fudbalerka i kao rukometašica. Fudbal je igrala za valjevsko „Jedinstvo“, osvojila sa njim titulu prvaka države i Jugoslavije, davala golove za reprezentaciju. Ispisala je zlatne dane valjevskog rukometa i Metalca.  U dve sezone nisu izgubili ni jednu utakmicu. Novka se  radovala  samo pobedama a po jednoj utakmici davala je u proseku 12 golova. Blistavu karijeru u rukometu i sportu mogla je da nastavi u Italiji, Nemačkoj, Holandiji ali je ona odbijala sve ponude i ostajala verna svom Valjevu, kao igrač, trener i predsednik kluba.

U gradu na Kolubari tada je bila uvažavana i poštovana. Važila je za sportsku zvezdu Valjeva. Dva puta je proglašavana za sportisu grada: 73. kao fudbalerka a deset godina kasnije kao rukometašica. Od  brojnih drugih priznanja izdvaja Zlatnu plaketu Rukometnog saveza za doprinos, razvoj i unapređenje rukometa.

Danas se Novke Savić sete  samo poneki Valjevci. Uglavnom stariji sportisti. Nije joj baš svejedno zbog toga ali joj je još više neshvatljivo da se danas ni svi aktivni sportisti u gradu ne poznaju među sobom. Ne druže se, ne bodre jedni druge. Sve se svodi na sport kojem su oni posvećeni. U Novkino vreme cenili su se i rezultati ali i ljudske osobine, uspesi u školi, porodici, u svim sferama ljudskog života.

Ona se ne predaje uprkos lošem trenutku u kojem se živi, sa malom penzijom koja joj je jedini prihod za preživljavanje. Aktivna je svakog dana, vedra, puna optimizma, ljubavi za život, prijatelje i sport.  Tri puta dnevno sa svojom kucom Larom šeta parkom na Petom puku. Ne retko skupi otpatke da bi pešačke staze bile čiste, dok  ne stignu komunalci.

Stigne da ode i na Gradac i do Pećine a leti posećuje Valjevske planine, uživa u prirodi i u berbi pečurki, koje deli prijateljima. Ponekad je na Drini, u rodnim Fakovićima gde živi njen brat. U Petnici ima vikendicu i plac na kojem gaji baštu, da bi se zdravo hranila a i smanjila potrošačku korpu.

Bez Valjeva ne može. Žali što nema boljih sportskih rezultata ali im se nada. Sigurna je da među mladima ima potencijalno dobrih sportista, na svim poljima, i očekuje zaokret u stručnoim radu sa njima. Ništa se ne može postići preko noći, potreban je marljiv i strpljiv rad sa mladim kategorijama da bi rezultati bili vidljivi, poručuje Novka Savić, po svemu jedinstvena i teško ponovljiva valjevska sportistkinja, jedna od najboljih svih vremena u Valjevu.

LA.R.

 

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.