Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

SLIKE MIĆE POPOVIĆA PRED VALJEVCIMA

4.116

Izložba slika i crteža akademika Miće Popovića, jednog od  najznačajnijih i najintrigantnijih umetnika prošlog veka u Srbiji,  narednih mesec dana je pred valjevskom  publikom u Internacionalniom  umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“. Izložena dela predstavljaju  retrospektivu Mićinog celokupnog umetničkog delovanja i stvaranja, od  poetskog intimizma i gradjanskog realizma, preko ekspresionizma do stila  inspirisanog našim srednjovekovnim freskama i folklorom, enformela, do  vraćanja realizmu preko figuralnog slikarstva i mrtve prirode.

Medju 16 izloženih dela radjenih uglavnom uljem na platnu ili  kombinovanom tehnikom, je i „Čukundedina kuća u Loznici“ nastala kada je  Mića imao samo 13 godina i ne pripada periodu njegovog profesionalnog  bavljenja slikarstvom, ali je važna jer pokazuje veliki umetnički  talenat. U Valjevu je i portret našeg slavnog umetnika koji je naslikala  njegova supruga, slikarka, Vera Božičković Popović.

U svom dugom slikarskom veku Mića Popović je uradio veliki broj slika i  crteža,  visokih umetničkih dometa. Smatrao je da slika nikad nije  definitivno završena i da se na njoj uvek može ponovo raditi. Na isti  način se odnosio prema svakom  svom umetničkom delu, bilo da se radi o  filmu, pozorištu ili eseju.

Veliko je interesovanje za slike Miće Popovića u Valjevu. Pokazalo se  to i prilikom  otvaranja izložbe.

Najposećenija  njegova izložba bila je 1980. godine u galeriji Srpske  akademije nauka i umetnosti. Pola miliona posetilaca videlo je tada  Mićine slike. Ocenio je da je to bio „svojevrsni referendum o tome šta  umetnost treba i može da znači“. Država ga je tada ignorisala a narod  cenio i poštovao.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.