Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ZNAMENITI SRBI SKAMENJENI U PAŠTRIĆU

3.532

U Muzeju kamena u Paštriću kod Mionice publici je prvi put pokazano  sedam kamenih gromada posvećenih slavnim srpskim ličnostima.

Predrag  Peca Petrović, koji je na svom imanju napravio Muzej kamena,  planira da nastavi niz kamenih gromada zaslužnima, kao svojevrstan dug,  ali i segment dela muzeja na otvorenom.

„Mrtva ćuti. Čuva najveću tajnu“.

Ovaj stih i svojevrsnu pesničku sliku, akademik Matija Bećković  posvetio je Desanki Maksimović. O njoj i svojoj sabraći po peru ali i  drugim ljudima koji su na njega ostavili dubok trag, peva u najnovijoj  knjizi „Sto portreta“. Neki stihovi i ličnosti već su uklesani na  stenama kao segment Muzeja kamena na otvorenom, u mioničkom selu  Paštriću.

-Kako je izašla knjiga Matije Bećkovića poklopile su se sve srećne  okolnosti da ovako nešto napravimo. Onda je Matija dolazio ovde, pa smo  se dogovorili da od sto gromada otkrijemo danas koliko smo stigli, prvih  sedam gromada, objašnjava Predrag Peca Petrović, vlasnik Muzeja kamena.

Prve gromade, pored Desanke i Matije, posvećene su i Ljubi Popoviću,  Njegošu, Tesli, Milovanu Danojliću i Petru Pajiću.

Kamene gromade sa uklesanim stihovima u Paštriću su posebna  dragocenost, ocenjuju kulturni poslenici.

Ideja je potekla  od književnika Radovana Beli Markovića.

-Čuo sam ali nisam znao i verovao niti sam Paštrić zamišljao kao neki  kameni grad i kamenu prestonicu, a pogotovu da će se tu objavljivati  kamene knjige.

Tek izašlu knjigu „Sto mojih portreta“ vidim uklesanu na kamenu. Opet  svoje prijatelje koje sam tu opevao vidim uklesane u stene. To je nešto  što nisam ni sanjao da bi moglo biti, kaže Matija Beećković, pesnik i  akademik.

U Paštriću, kamena knjiga, nove uklesane stranice sa gromadama  zaslužnih, čeka naredne godine.

Muzej kamena sa ovim segmentom na otvorenom, već sada potvrđuje  jedinstvenu kulturnu posebnost na ovim prostorima.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.