Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

PESNIK DANOJLIĆ PONOS LJIŠKE BIBLIOTEKE

1.310

Biblioteka u Ljigu uskoro će nositi ime „Milovan Danojlić“ u čast našeg savremenog pesnika rodom iz ljiškog kraja koji već decenijama živi i stvara u Francuskoj.

-Ljiška  biblioteka koja dobija ime Milovana Danojlića njime će se ponositi. Biće prva koja je ponela ime za života svog zemljaka, naglasio je u svojoj besedi književnik Matija Bećković.

-Svojevremeno sam pred živom pesnikinjom rekao da će Desanka Maksimović u Valjevu imati ulicu koja nikad neće menjati ime i spomenik koji niko neće rušiti. Evo u Ljigu to mogu da ponovim, da će ovdašnja biblioteka koja dobija ime Milovana Danojlića da se njime ponosi, ocenio je akademik Bećković.

Danojlić dugo već živi i stvara van Srbije. Kad god je u rodnim Ivanovcima svraća u ljišku biblioteku.

-Siguran sam da je Milovan Danojlić najveći među nama Ljižanima, među Kačercima, među onima koji su odrastali pod ovim šumama, na ovim njivama, koji su upijali miris ovih lepih naših polja. On je ostvario karijeru koja nadilazi sve ljude koji su sa ovih prostora potekli. Od prvog dana kad sam došao za direktora ljiške biblioteke  sanjao sam o tome da ona ponese  ime Milovana Danojlića, kaže Dragan Radovanović.

Svojim stvaralaštvom Danojlić je proslavio Srbiju i ovenčao se najvećim književnim nagradama.

Veliki pesnik i akademik veoma je počastvovan što su ga se setili zemljaci i ljiškoj biblioteci dali njegovo ime.

-Ja nisam se nadao ni nametao. Ali ja sa ovom bibliotekom živim, pa jedno 73 godine kako ulazim u nju, uzimam knjige, čitam. Tu sam i kasnije dolazio tako da uz svo osećanje počasti nekako je to prirodan razvoj stvari ako smem tako da kažem, objašnjava važan trenutak akademik Danojlić.

Književno veče u dvorištu ljiške biblioteke bilo je u znaku i 85. rođendana Milovana Danojlića.

Predstavljena je njegova najnovija knjiga „Ispovest na trgu“ u izdanju Srpske književne zadruge.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.