Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

DIRLJIV SUSRET VLADIKE I SLIKARA

3.380

Posle 65 godina videli su se skolski drugovi iz valjevske gimnazije,  Marko Radosavljević i Ljubomir Lukić. Marko je bivši vladika  raško-prizrenski i kosovsko-metohijski, koji je raščinjen i vraćen u čin  monaha. U Leliću, gde je rođen, izgradio je za sebe i svoje monahe novi  manastir. Bogosluženjima, posebno nedeljom, prisustvuju i vernici iz  Valjeva i drugih gradova Srbije.

Ljubomir je naš slikar Ljuba Milinkov, u svetu najpoznatiji naivac koji  dugo živi u Njujorku i Parizu. On je rođen u Sovču. Nakon završene  gimnazije svako od njih je otišao svojim putem. Iako je prošlo toliko  mnogo godina, dva školska druga su se prepoznala. Bio je dirljiv susret.

Sa mnogo emocija. U dvočasovnom druženju posle večernje liturgije,  vladika Artemije i slikar Milinkov (umetničko prezime po ocu Milinku)  sećali su se svojih profesora, školskih drugova, pešačkih dana iz Lelića  i Sovča do Valjeva, atmosfere iz učionice…Vladika Artemije u jednom  trenutku pokazao je Ljubi da nije zaboravio da zasvira na fruli, koju mu  je skoro doneo dr Joca Tomić, takođe njihov školski drug.

Posle frule, usledili su trenuci za poeziju. Ljuba je iznenadio vladiku  pesmama posvećenih zavičaju, koje je objavio u svojoj novoj knjizi.

Školski drugovi su se dogovorili za nova i češća viđanja.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.