Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

SANACIJA KUĆE JEDINSTVENIM SISTEMOM

3.200

Porodična kuća u Valjevu koja je prepukla usled promena na glinenom  zemljištu sanirana je jedinstvenim sistemom koji je prvi put primenjen u  Srbiji. Profesor Građevinskog fakulteta dr Miloš Lazović, sada u  penziji, svoje sisteme sanacije objekata uspešno primenjuje u Evropi i  Americi.

Kada je svoju lepu porodičnu kuću pre 30 godina gradio u elitnom  valjevskom naselju Peti puk, Stepan Vuletić nije ni slutio da je teren  glinovit i rizičan za stambeni objekat. Imao je urednu građevinsku  dozvolu.

Vremenom, na glinenom tlu kuća je prepukla.

Pomoć je potržio od više valjevskih građevinaca.

-Niko se nije slagao jedan sa drugim i bio je ogroman problem i nismo  znali šta da radimo. Pojavio se profesor, jedan fantastičan poznavalac,  autoritet iz ove oblasti građevinarstva, to je Lazovic Miloš. On je to  jednostavno objasnio, rekao kako mora da se sanira, objašnjava Stepan.

Prvi put u našoj zemlji primenjen je jedinstven sistem podziđivanja  temelja. Povećana je dubina fundiranja. Temelji su oslonjeni na dublje slojeve  tla.

– Mi smo ovde produbili temelje a primenjen je jadan novi element u  tome da se ti podzidni elementi aktiviraju na taj način što se  hidrauličnim presama nanosi dopunsko opterećenje koje opterećuje te  podzidane elemente da se oni slegnu i da nije potrebno da se objekat  naknadno sleže, već je to na neki način prednaprezanje tla, ističe prof. dr Lazović.

Radovi su izvedeni brzo i vrlo jednostavno. Porodična kuća Vuletića  sanirana je uz njihovo ali i divljenje više valjevskih građevinaca.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.