Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

UMESTO KUKANJA SLIKARI DA ZASUČU RUKAVE

2.539

Umetnost kao i društvene nauke nam pomažu da ovladamo sobom i da razumemo čoveka iz čega prozilazi hipoteza da su možda i značajnije od prirodnih nauka. Ovoj činjenici ide u prilog i podatak da savremenog čoveka i savremeno društvo odlikuje sve veći nedostatak empatije. Čak i naučnici upozoravaju da je potrebno raditi na svesti o tome šta znači biti čovek. Simbioza između umetnosti i Srbije danas gotovo da ne postoji. Sve što nam je ostalo su samo kratkotrajni bljeskovi i umorni pokušaji da umetnost izbori mesto u društvu. Sa druge strane, jedan od najprovokativnijih pisaca današnjice Mišel Uelbek u svojim esejima iznosi misao da je umetnik parazit društva. Ipak, i pored uvek prisutnih oprečnih stavova jasno je svima da situacija nije najbolja i da umetnici retko uspevaju da žive od svojih dela, već većina njih uglavnom za sada živi za njih.

Ovo su bila uvodna razmišljanja o savremenoj likovnoj umetnosti i njenim mogućnostima u Srbiji, na tribini u Muzeju savremenih pisaca Valjevske biblioteke čiji je glavni akter bio slikar Đorđe Stanojević, vanredni profesor na fakultetu savremenih umetnosti. Đorđe je bio učenik Valjevske gimnazije, diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde je završio i doktorske studije. Živi u Beogradu i rodnoj Osečini.

Priča se ipak preusmerila na pitanje, može li se savremena umetnost desiti u Valjevu? Odgovor je bio dug, zanimljiv i težak. Može pod mnogo okolnosti. Mladi umetnici kojih u Valjevu itekako ima, moraju da svoje vreme čitaju na pravi način. Da shvate da je socijalistički model umetnika prošao, da je umetnik sada pregovarač i da je umetnost sastavni deo života. Moderni umetnici ne smeju da imaju problem da razgovaraju sa biznismenima i da se plaše komercijalne umetnosti. Umetnik mora da bude preduzetnik i da  nalazi svoje mesto na tržištu. On nije iznad Valjeva već je deo svog grada. Ne sme da kuka već da smanji svoju sujetu, da zasuče rukave i preuzme odgovornost kao Pikaso dolazeći iz Španije u Pariz. Rešenje svega su ponajpre akcija i ujedinjenje, pomoću kojih se mogu uspostaviti mehanizmi za odbranu umetnosti u Valjevu, čulo se između ostalog na ovoj vrlo zanimljivoj tribini.

S.L.

 

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.