Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ŠIK ŠAJKAČE ZA GOSTE

2.247

Seoska turistička domaćinstva u ljiškom i mioničkom kraju okupirali su gosti iz Beograda i gotovo svih vojvođanskih gradova. Lako stižu do odredišta, imaju jeftin boravak i podno Maljena i Suvobora uživaju u seoskom ambijentu i zdravoj domaćinskoj hrani.

Nekada Slavkovica i Belanovica a sada više ljiških sela, puna su srpskih turista. U selu Veliševac pored Ibarske magistrale i nedaleko od auto-puta je seosko turistčko domaćinstvo „Vodenica kod uče“. Gostima su pored pet soba na raspolaganju dva apartmana i vajat.

– Dvadesetak godina se bavimo seoskim turizmom. Ova godina je najbolja od svih. Popunjeni smo do septembra a nadamo se gostima i u oktobru, izjavljuje Radojko Radisavljević, vlasnik domaćinstva „Vodenica kod uče“.

Ista je priča i u mioničkom selu Struganiku. U domaćinstvu „Tomašević“ izdaju četiri sobe gostima. Vlasnica je profesionalna kuvarica pa se pamte njeni specijaliteti, za jesti i poneti. Rado sa gostima priprema slatka i zimnicu a uči ih i kako se mesi i peče domaći hleb.

– Gostima nudim zdrav ručak. U hrani nema aditiva niti hemije. Moj ručak može da jede i beba. Svako jutro kuvam im čaj od lekovitog bilja koje sama berem. Želim da oste  ukus i miris prirode, objašnjava Nikolina Tomašević, vlasnica domaćinstva „Tomašević“.

Prenoćište se plaća uglavnom hiljadu dinara a ručak je po dogovoru. Za tri obroka najviše se izdvaja hiljadi i po dinara. Deca do šest godina borave besplatno.

Seoska domaćinstva u ovom kraju  kroz razne projekte koristila su podsticajna sredstva srpskih i evropskih fondova. Značajno su podigla nivo usluga pa su prepoznatljiva na turističkoj mapi Srbije.

– Poslednjih nekoliko meseci imamo izuzetno interesovanje turista za odmor u seoskim turističkim domaćinstvima u Kolubarskom kraju. Ova povećana potražnja i određena podsticajna sredstva razlog su da imamo  svaki mesec na desetine novih seoskih turističkih domaćinstava, ističe Vladimir Ivanović, urednik sajta selo.rs.

U blizini domaćinstava su zanimljiva odredišta koja gosti vole da posete. Čuvena je rodna kuća vojvode Mišića u Struganiku, Ribnička pećina i Muzej kamena u Paštriću a u Rakarima je „Tkački dvor“ naše čuvene kostimografkinje.

– Ovde radoznali gosti mogu da vide kako ja tkam, mogu da vide šik šajkače koje sam ja kao produžetak života običnoj šajkači produžila i kreirala. Raduje me da su šik šajkače najprodavaniji suvenir u ovom kraju, naglašava Zagorka Stojanović, kostimografkinja koja se iz Beograda preselila u Rakare.

Vlasnici tridesetak ljiških i mioničkih seoskih domaćinstava u rekordnoj turističkoj sezoni očekuju posetu od preko deset hiljada gostiju.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.