Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

RADNICI KRUŠIKA NE MOGU DA SE LEČE

1.427

Zbog teške materijalne situacije „Krušik“ nije u mogućnosti da izmiruje redovne obaveze, prvenstveno prema Fondu zdravstvenog osiguranja, pa radnici mesecima nemaju overene zdravstvene knjižice. Na ovaj problem ukazali su predstavnici četiri reprezentativna fabrička sindikata i zatražili pomoć državnih institucija.

Nemogućnost zdravstvenog osiguranja je najveći problem radnika „Krušika“. Sindikalci znaju da to goruće pitanje „Krušik“ ne može sam da reši jer je u teškoj situaciji, pa zato mole državu da im pomogne, da zaposleni mogu da se leče.

-Od aprila meseca radnici „Krušika“ nemaju overene zdravstvene knjižice. Samim tim ne mogu se lečiti. U ovoj teškoj situaciji pandemije, mislim da je nehumano, a nije ni ljudski, da zaposleni i njihovi članovi porodice nisu u mogućnosti da se adekvatno leče. Prema našim saznanjima „Krušik“ duguje Fondu zdravstvenog osiguranja negde oko 170 miliona dinara, koje nije u mogućnosti da uplati. S obzirom na to da je država većinski vlasnik „Krušika“, želimo ovim putem da apelujemo na resorna ministarstva, premijerku i predsednika države da radnicima „Krušika“ iznađu mogućnost da se overe zdravstvene knjižice, objašnjava Branko Petrović, predsednik Samostalnog sindikata u „Krušiku“.

Zdravstvene knjižice se ipak overavaju za hitne slučajeve, na period od 15 do mesec dana, rekli su sindikalci „Krušika“. Zabrinuti su i zbog neplaćenog PIO doprinosa, 4 meseca prošle i dva ove godine.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.