Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

NA REPASAŽ FESTU NAGRADA „RAŠA PLAOVIĆ“

1.118

Repasaž fest na Ubu okuplja najbolje predstave amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Na festivalu, od ove godine, uručuje se nagrada „Raša Plaović“ koju dodeljuje Narodno pozorište iz Beograda, za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni.

Repasaž fest čuva uspomenu na  velikane srpskog pozorišta Rašu Plaovića i Acu Popovića, rođenih u Ubu.

Najbolja pozorišna ostvarenja sa prostora nekadašnje Jugoslavije, ove godine jedino neće izvesti amateri iz Makedonije, zbog bolesti glumaca.

Festival je proglasio otvorenim glumac Tihomir Stanic, rekavši da je počastvovan što mu je pripala ta uloga. On visoko ceni pozorišni amaterizam. Pohvalio je Ub koji neguje svoje pozorište i održava Repasaž fest, najznačajnu smotru amaterskog pozorišnog stvaralaštva u regionu.

Umetničke domete dramskih ostvarenja ocenjivaće žiri koji predvodi glumac Milan Caci Mihailović.

– Sastavni deo festivala je okrugli sto kritike, posle svake odigrane predstave. Svečano otvaranje uveličali su glumci ubskog pozorišta „Raša Plaović“ igrajući van konkurencije „Bajku o pozorištu“, naglašava Tanja Mimić, direktorka Ustanove za kulturu Ub.

Nagrada „Raša Plaović“ koju dodeljuje Narodno pozorište iz Beograda za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni, prvi put uručena je na Repasaž festu. Prošlogodišnjem dobitniku Nenadu Jezdiću nagradu je predao Darko Glišić, predsednik opštine Ub. Jezdić se nada da ga još jedna  nagrada u nizu neće učiniti gordim već ga motivisati za nova glumačka ostvarenja.

Nagrada „Raša Plaović“ za ovu godinu biće uručena glumcu Igoru Đorđeviću, na zatvaranju Repasaž festa, 11. novembra, kada će u čast pobednika festivala, Zvezdara teatar izvesti predstavu Nebojše Romčevića „Pasivno pušenje“ u režiji Egona Savina.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.