Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

MIONIČKI POTKIVAČ OSTOJA

4.168

O Ostoji Pešiću potkivaču iz Mionice, koji je od Nemaca sačuvao film  „Golgota Srbije“, napisano je tek nekoliko kratkih tekstova uz  fotografiju njegove radnje. Portal“Lagrande“ prvi objavljuje fotografiju  Ostoje Pešića, zahvaljujući Mioničaninu Radovanu Aci Ristoviću, sada  penzioneru, nekadašnjem direktoru Jugoslovenske lutrije, istaknutom  šahisti i hroničaru.

Ova fotografija potvrdjuje priče da je potkivač Ostoja bio ugledan  zanatlija i imućan gradjanin Mionice.

Ostoja Pešić

Mionički potkivač Ostoja Pešić, fotografija prvi put objavljena u  javnosti Početkom Drugog svetskog rata „Golgotu Srbije“ u Mionicu je doneo Zarija Đokić, vlasnik filma i zamolio rodjaka Ostoju da ga sačuva od nemačkog okupatora. Ostoja ga je najverovatnije sakrio pod nakovanj u svojoj potkivačkoj radnji tako da ga Nemci prilikom više pretresa nisu pronašli. Ono što nisu uradili oni, uspela je OZNA krajem 1944. godine. Ostoji je oduzela film i streljala ga, prema najnovijim podacima, na Petom puku u Valjevu. Oduzeta mu je i celokupna imovina jer je navodno čuvao film fašističkog sadržaja.

Ostojina ćerka Nada, koja je bila izuzetno lepa, iz Mionice udala se u Novi Sad. Posle Nadine smrti, njena ćerka Mirjana, Višem sudu u Valjevu podnosi zahtev za rehabilitaciju dede Ostoje Pešića. Veće sudija, Milan Aleksić, predsednik, Branislav Džunić i Mitar Đenisić, 2013. godine rehabilitovalo je mioničkog potkivača, utvrdjujući pored ostalog da je bio veliki srpski patriota, da je streljan bez sudjenja, odlukom Vojnog suda i da bi u svakom normalnom sudskom postupku bio nevin i ne bi imao nikakvu krivicu. U medjuvremenu unuka Mirjana pokrenula je i postupak za vraćanje oduzete imovine Ostoji Pešiću.

Radovan Ristović

Lep gest-Radovan Aca Ristović, pored značajnih podataka o Ostoji Pešiću došao je i do njegove fotografije koju naš portal prvi objavljuje

Film „Golgota Srbije“ koji je prošle godine prvi put prikazan u Mionici na „Mišićevim danima“ proglašen je za ostvarenje od izuzetnog značaja za istoriju i kulturu srpskog naroda i na listi je filmske građe od najvećeg značaja. Čuva se u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

 

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.