Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ZNAMENITI SVETOMIR NIKOLAJEVIĆ IZ SELA RADUŠE

6.239

U drugoj polovini 19.veka jedan od najznamenitijih Srba je Svetomir  Nikolajević, pisac i političar.

Cenjen i uvažavan a vremenom  zaboravljen.

Svetomir je rodjen u Raduši. Škola u tom selu nosi njegovo ime i u njoj  je predstavljena monografija o ovom čoveku fascinantne biografije.

Raduša je lepo brdsko selo u pitomoj Tamnavi.

Osnovna škola u selu mogla bi jednog dana biti zatvorena jer je u  Raduši sve manje dece.

-S vremenom sela odumiru. Prošle godine smo imali četvoro djaka. Ove,  njih je troje. Jedno dete završava četvrti razred i ide u matičnu školu  u Pambukovicu. Ostaje njih dvoje. Nadam se da će nam u školu doći još  jedno dete prvog razreda, kaže učiteljica Gordana Jakovljević.

Kao što mladi sada odlaze iz sela, nekada davno iz Raduše je otišao i  Svetomir. U Beograd i evropske prestonice da  studira  istoriju i  svetsku književnost.

Zaljubljen u domete evropske nauke i umetnosti vratiće se u Srbiju.

U drugoj polovini 19. veka bio je  profesor i rektor Velike škole,  potom gradonačelnik Beograda, ministar unutrašnjih poslova i premijer  Srbije.

Svetomir je bio i jedan od osnivača Radikalne stranke, Društva „Sveti  Sava“ i masonske lože „Pobratim“. Ali, i jedan od naših prvih akademika  i kandidat za Nobelovu nagradu.

Monografija o Svetomiru Nikolajeviću oživljava sećanje na čoveka koji  je bio ponosan na svoj nacionalni identitet i u svakom trenutku spreman  da afirmiše srpstvo.

-Knjigu sam napisao zato što želim da Svetomira Nikolajevića vratim iz  zaborava. On je nepravedno zaboravljen, a bio je  najveći srpski  intelektualac u drugoj polovini 19. veka i početkom 20-og. On je prvo  bio voljen, cenjen, uvažavan a kasnije osudjivan, da bi na kraju otišao  u zaborav, ističe prof.dr Vojkan Stanić, autor monografije.

Za promociju monografije, Svetomirovi potomci izabrali su Radušu,  ubedjeni da meštani u njegovom  životnom putu mogu da pronadju neke  putanje svog budućeg razvoja.

-Pošto je Svetomir rodjen u Raduši i pošto škola nosi njegovo ime, ja  sam kao njegov čukunuk želeo da se meštani više upoznaju o životu i delu  Svetomira Nikolajeviča. U septembru pripremamo promociju u Beču, u klubu  Stevan Mokranjac, objasnjava Dejan Nikolajevic.

-Svetomir je zaista bio zaljubljen u domete evropske nauke i umetnosti.

On je prvi kod nas pisao o Bajronu, Šekspiru i tumačio grčku  književnost.  Medjutim, u isto vreme on je imao i snažno nacionalno  osećanje koje se ispoljavalo u radu humanitarnih društava, da ne govorim  o svim drugim stvarima. Dakle to je nešto što je jedno prirodno saglasje  koje se kod Svetomira vidi. Danas su to potpuno antipodi, a to je tako u  njegovoj ličnosti bilo prirodno spojeno da mi se čini da je to jedna od  najznačajnijih njegovih odlika, naaglasava prof. dr Snežana Nikolajevic,  praunuka.

Potomaka Svetomira Nikolajevića ima u Evropi, Beogradu ali i u Raduši,  lepom selu izmedju Valjeva i Uba. Oni su poznati  kao dobri, poštovani i  ugledni  domaćini.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.