Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

NEMA HLEBA BEZ MILUNA

7.709

Kada se u svim lokalima u staroj valjevskoj čaršiji Tešnjaru pogase  svetla i proglasi fajront, onda se u jednoj radnji loži vatra i priprema  testo za hleb i peciva.

Milun Savić je čuveni valjevski pekar koji već pedesetak godina po svom  oprobanom receptu svake noći, dok grad spava, peče hleb za Valjevce.

– Kad ustanemo noću, zavisi prema potrebi hleba, oko pola jedan, jedan,  prvo mesimo testo. Naspe se voda, zamesi se testo. Mora da odstoji, da  da fermentaciju svoju, pola sata do 40 minuta, pa se štercuje jedan pa  drugi put, i onda se počinje razmeravati. Izmeri se testo, pa se dele  lepinje, male i sečene. Posle toga prave se vekne. Odstoje 10-15 munuta  i onda se slažu u furunu, priča Milun.

Već oko dva sata, majstoru Milunu i njegovom šegrtu Feratiju,  pridružuje se kćerka Snežana i zajedno započinju završne pripreme za  pečenje hleba i peciva. Milun, s vremena na vreme kontroliše temperaturu  u peći ali i žuri da testa budu spremna za furunu. Koristi isključivo  drva, koja daju posebnu aromu hlebu. Ako se peć pregreje, hleb će  previše biti reš, a kad se ne zagreje, onda proces pečenja traje duže a  kupci ne vole da čekaju.

-Ovo je takozvana turska peć. Tako se zove. Odavnina, na starinski se  način loži i peče. Lože se drva bagremova. Daju veliki plamen a malo  pepela. Peče se na 320 stepeni, 330, zavisi koliko ima hleba. Više hleba  treba toplije a manje hleba treba da bude hladnije, objašnjava Milun.

U Milunovoj pekari svi procesi su nekako ubrzani. I žar se razgrće  tako, i testa ubacuju u peć, a naročito se brzo iz nje vadi pečen hleb. Prve vekne, lepinje i pogače, već su pečene u tri sata. Hladno jutro u Valjevu a Tešnjarom se širi miris toplog hleba. Pečenog  po starom receptu.

– Proizvodnja hleba je bez aditiva. Grama aditiva nema. I kvasca ide od 3 do 4 grama. Ja tako proizvodim a sad za druge ne znam, dodaje Milun  dok kćerka Snežana čeka da otvori radnju za redovne mušterije.

Prvi kupci u radnju stigli su već u pet, iako je radno vreme od šest  časova.

Sve pripremljene količine hleba i peciva prodaće za dva sata a onda oko 8 biće spremna još jedna količina toplog  hleba za Valjevce.

I kako ove noći i jutra, tako i cele godine.

 

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.