Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

LJIŠKA SELA PUNA TURISTA

3.107

Nekada Slavkovica i Belanovica, a sada više ljiških sela značajni su  prezenteri seoskog turizma u Srbiji.

Tridesetak domaćinstava živi od seoskog turizma i donose značajne  prihode opštini Ljig.

U selu Veliševac, pored Ibarske magistrale, je domaćinstvo Radojka  Radisavljevića „Vodenica kod uče“. Gostima je na raspolaganju deset soba  i dva apartmana od kojih jedan u vajatu. Sedmično u ovom idiličnom  seoskom ambijentu boravi oko 3oo gostiju. Prenoćište ovde košta hiljadu  dinara a gosti se često opredeljuju za pansionske usluge.

Ovo domaćinstvo je među desetak najreprezentativnijih u Ljigu. U  potpunosti je posvećeno seoskom turizmu.

-Zaista zadnjih pet godina smo uvek puni, nemamo slobodnih mesta. Goste  privlačimo, mislim, lepim uređenjem, ovaj, dobrom hranom, dobrim  smeštajem, zdravom seoskom hranom. Sve što mi ovde dajemo u kafani, to  je iz okolnih domaćinstava koja se nalaze u Kadinoj Luci, Veliševcima i  Moravcima, kaže Radojko Radisavljević, vlasnik domaćinstva „Vodenica kod  uče“

I dok se jedni bave uslugama smeštaja, drugi primaju organizovane grupe  turista na ljiške specijalitete a ima doćinstava koja se samo bave  proizvodnjom zdrave hrane za goste ljiških sela.

– Oko 100 kilograma sira i oko 20-ak kilograma kajmaka proizvedemo  dnevno. Ne možemo da napravimo proizvoda koliko nam kupci traže. Naš  specijalitet je kajmak a pravimo desetak vrsta raynih sireva. Čak i  bebi-sir. Imamo u uređaj za hemijsku analizu mleka, naglašava Ljilja  Milovanović, proizvođač iz Kozelja.

Seoska domaćinstva uz pomoć Turističke organizacije Ljiga, kroz razne  projekte, koristila  su sredstva srpskih i evropskih fondova. Značajno  su podignuti standardi usluga pa su prepoznatljiva na turističkoj mapi  Srbije.

-Danas se podrazumeva da seosko turističko domaćinstvo mora biti na  internetu. Dakle, danas svaki turista u džepu nosi uređaj kojim traži  gde će da provede vikend ili gde će da kupi domaći proizvod. Ono što smo  mi pomogli domaćinstva, da ih postavimo na internet i napravimo  stranice, i to je nekakav ključ uspeha promocije ovih domaćinstava,  ističe Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije Ljig.

Godisnje, Ljižani imaju oko 8 hiljada noćenja u seoskim domaćinstvima.

Blizina Beogradu i Ibaraska magistrala koja prolazi kroz Ljig, njihova  su privilegija  za seoski turizam. Uskoro pored Ljiga biće otvoren  auto-put pa eto mogućnosti za nove goste.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.