Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

„ŠAPATIMA MALE VLAŠKE“ NAGRADA „RADOVAN BELI MARKOVIĆ“

1.095

Prvi nosilac književne nagrade „Radovan Beli Marković“ je pisac, istoričar književnosti i univerzitetski profesor Slavica Garonja za roman „Šapati Male Vlaške“.

Na dan rođenja Radovana belog Markovića književna nagrada koja nosi njegovo ime , književnici Slavici Garonji za roman „Šapati Male Vlaške“ uručena je u porti manastira Svetog Georgija u Ćelijama, rodnom mestu lajkovačkog pisca.

Roman sa raznovrsnošću umetničkih postupaka i jezičkim bogatstvom, svojevrsna je trilogija o životu Srba iz zapadne Slavonije.

-Na način srodan belimarkovićevskom, autorka čuva celokupnu jezičku memoriju pripovedanog prostora, od tog bogatstva stvarajući delo koje sadrži priče iz davnina ili iz svakodnevnog života, objašnjava predsednica žirija dr Slađana Ilić.

Nagrađeni roman zahvata veliki vremenski prostor, mit i istoriju pripovedanog mesta. Autorka ništa nije propustila što bi nam dočaralo vernu sliku života Srba u zapadnoj Slavoniji.

-Ako bi se usudila da poredim njegovu poetiku sa svojim nagrađenim romanom „Šapati Male Vlaške“ onda bih mogla reći da su glavni junaci naših romana, prostor i vreme. Dok je to kod Radovana Beli Markovića mitopoetski svet zapadne Srbije fokusiran na trougao Lajkovac-Valjevo-Ćelije, svet mog romana fokusiran je na zapadnu Slavoniju, jedan takođe mitski trougao, poručujeSlavica Garonja, dobitnica književne nagrade „Radovan Beli Marković“.

Nagradu za najbolju knjigu proze objavljenu na srpskom jeeziku u protekloj godini ustanovila je Gradska biblioteka u Lajkovcu.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.