Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

KRALJ PETAR PRVI U ČAST SRBIJE

5.292

Posle Stare planine i Soko grada, snimanje filma i serije RTS-a „Kralj  Petar Prvi u slavu Srbije“ nastavljeno je u Valjevu.

Tešnjar je podsećao na period Veligog rata. „Kralj Petar Prvi u slavu  Srbije“ projekat je koji se zasniva na istorijskim dogadjajima s kraja  1915. i početka 1916. godine.

Priča iz romana Milovana Vitezovića o čuvenim vunenim čarapama u kojima  umire kralj Petar, inspirisala je Lazara Ristovskog da posle  sedmogodišnjih priprema, snimi film i seriju  o tom važnom periodu  srpske istorije.

U Valjevu, filmska ekipa predvodjena rediteljem Petrom Ristovskim imala  je izvanredne uslove za rad. Sve scene, sa dve stotine statista, snimala  je noću. Ulogu Kralja Petra, Lazar Ristovski doživljava kao ulogu svog života a  film kao krunu karijere.

– U uniformi, sa brkovima i bradom, potpuno ličim na kralja Petra. Osim  fizičke  sličnosti, mislim da sam našao i taj unutrašnji mir i dobrotu i  sumnju, koju je kralj Petar sigurno imao. On jeste obuzet velikom  usamljenošću i željom da na svoja ledja nekako primi muku celog srpskog  naroda. Preispituje se i sumnja u odluke, kao na primer, da li je bilo  dobro narediti povlačenje preko Albanije. Golgotu, te silne žrtve koje  su se dogodile, on na neki način nosi kao svoj teret, objašnjava Lazar  Ristovski koji je i producent filma.

On je mišljenja da je u pitanju najambiciozniji projekat RTS-a u  poslednje vreme i da zbog toga oseća posebnu obavezu da ovaj istorijski,  najblistaviji period u srpskoj istoriji, prikaže što vernije, držeci se  strogo istorijskih činjenica.

Ristovski je zahvalan gradu Valjevu na pomoći snimanja filma.

Iz Valjeva, filmska ekipa preselila se u Beograd. Na Kosmaju će snimati  scene Kolubarske i Cerske bitke. Potom slede snimanja u Vojvodini i  Grčkoj.

Rad na terenu trebalo bi da bude završen do jula ove godine. Već za 11. novembar zakazana je premijera filma.

LA.R.

fotografije DR.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.